Iva Bittová zahájí festival Struny podzimu

Slavnostní zahájení letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu patří houslistce, zpěvačce a skladatelce Ivě Bittové. Všestranná umělkyně, která patří k častým hvězdám programu festivalu od jeho prvních ročníků, představí 22. září ve Stavovském divadle originální retrospektivní program připravený přímo na míru Strunám podzimu.

Ivu Bittovou, jež si pohrává se všemožnými žánry a styly, doprovodí Pražská komorní filharmonie (PKF) v čele s dirigentem Jakubem Hrůšou. Po jejím boku ale vystoupí řada dalších hostů. Publikum se tak může těšit na Vladimíra Václavka, Jaromíra Honzáka, Miloše Dvořáčka, Davida Dorůžku nebo Miroslava Hloucala.

bittova

Iva Bittová se představí v nejrůznějších hudebních polohách. Zatímco v první části programu za doprovodu PKF a výše uvedených hostů zavede posluchače dvacet let zpět a zazní známé skladby jako Morning song – Peřiny, Paraskeva, Uspávanka na text Jana Skácela, Zapískej či Elida, druhá část večera se ponese ve vážnějším duchu.

Iva Bittová přednese společně s PKF hebrejskou melodii Kaddish Maurice Ravela, díla Vladimíra Godára Majkomašmalon a Uspávanky či Vokalízu Sergeje Rachmaninova. Ve Stavovském divadle nemůže chybět W. A. Mozart, jehož tvorba bude zastoupena árií Donny Elvíry „Mi Tradi“ z opery Don Giovanni. Speciálně pro toto vystoupení Iva Bittová nastudovala árii Mařenky z Prodané nevěsty Bedřicha Smetany „Kdybych se co takového o tobě dozvěděla“.

[pro-player width=’530′ height=’330′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=yD3TIszMVmk[/pro-player]