Swellovy a Shippovy niterně jemné i brutální dialogy

Swellovy a Shippovy niterně jemné i brutální dialogy

Na renomované francouzské značce RogueArt, jež zhusta mapuje (mimo jiné) současnou americkou freejazzovou scénu, vyšlo 15. ledna pozoruhodné duetové album! Zove se „Space Cube Jazz“ a spáchali ho trombonista STEVE SWELL a pianista MATTHEW SHIPP.

Oba aktéři nejsou na Jazzportu poprvé. Steve Swell figuruje v reportu z královéhradeckého festivalu Jazz Goes To Town 2016, kde vystoupil v triu s Peterem Brötzmannem a Paalem Nilssenem-Love. A také se objevil v nahrávce ansámblu Williama Parkera. Matthew Shipp se tu představil dvěma autorskými alby a jako člen Kirk Knuffke Tria.

Téměř 58 minut je posluchač svědkem vskutku kongeniálních dialogů s výbuchy melodií a emocí, a to s neuvěřitelnou šíří výrazovou. I když jde o freejazzové instrumentalisty, všech dvanáct autorských skladeb je k posluchači vstřícných a srozumitelných. Ale jejich poslech vyžaduje vnímavé a poctivé posluchače, kteří používají naplno nejen sluchové ústrojí, ale zapojují také fantazii, posluchačské zkušenosti a jsou schopni duchovního vjemu a bezedného ponoru do hudební narativity. Děje se tu tolik!

Začíná to záblesky emocí a témbrů v úvodním tracku „Flashes“, pestrém toku trombonového brebentění a posléze lyrického vyprávění obou nástrojových hlasů. „Electric Tip“ jiskří, dva hlasy jsou rozsekané, čímž vzniká napětí, piano se dokonce odlepí a putuje blíž k soudobé vážné hudbě. V rozvolněné „Ice and Water“ probleskují nečekaně hravý ragtime a gospelová síla, „Firmament“ sytí křehká lyrika; v hlavní roli melodicky bohatý trombon, klavír „jen“ přizvukuje. Aby se posléze ve „Space Warp“ sólově vyřádil; v proudu klavírních fantazií se zjevuje i Mozart či Liszt. Titulní „Space Cube Jazz“ skrývá strhující jízdu, vzrušující, dramatickou, se zjemněním i klavírní brutalitou. V „The Dump Abyss“ se střídá lyrika s výrazovou intenzitou, nervnost s nervozitou. „Stair Ways“ sytí náruživost, vzrušení i vznešenost. „By and By“ je sólovou parádou trombonisty, neobyčejně lyrickou a melodickou. Následují dva nádherně jímavé, niterné dialogy: nabluesovělý „Dark Matter“ a vzletný „Spring Theory“. Album pak uzavírá úderná, až brutální dvouminutovka „Space Hammer“…

Swellovy a Shippovy niterně jemné i brutální dialogy

STEVE SWELL & MATTHEW SHIPP: Space Cube Jazz

Hodnocení čtenářů23 Hlasů
5
Hodnocení