Nikol Bóková vydává své čtvrté album "Elements" a zakládá hudební vydavatelství

Nikol Bóková vydává své čtvrté album „Elements“ a zakládá hudební vydavatelství

Klavíristka a skladatelka Nikol Bóková ani letos nenaruší svou linii vydávání jednoho autorského alba ročně. Po albech Inner Place (2019), Unravel (2020) a Prometheus (2021) přichází album Elements, které Nikol zkomponovala pro nově vzniklé uskupení, vystupující pod názvem Nikol Bóková Quartet. Toto obsazení, se kterým nové album v březnu 2022 nahrála, tvoří kytarista David Dorůžka, který s Nikol již spolupracoval na albu Prometheus, kontrabasista Martin Kocián a bubeník Michał Wierzgoń, kteří jsou stálými členy Nikol Bóková Trio.
Album Elements bylo nahráno, stejně jako Prometheus, během pouhých dvou dní ve studiu Sono Records. Autorka opět připravila materiál s velkou precizností a jasnými hudebními představami, které byly ve studiu obohaceny mistrovským uměním a originální invencí všech spoluhráčů.

Hlavní inspirací se zde Nikol staly klasické elementy – země, voda, oheň, vzduch, éter a kosmos, a samozřejmě také vize uměleckých schopností konkrétních interpretů, pro které Nikol svou hudbu tvoří.

„Pokud bych se měla pokusit o nějakou žánrovou specifikaci, řekla bych, že v porovnání s předchozími alby jsou Elementy tu více klasické, tam více jazzové, místy více popové a občas rozhodně více rockové“ říká Nikol a dodává, že stejně jako v předešlých albech bylo jejím kompozičním stylem hledání a objevování v rámci vlastního hudebního světa, který zjevně bez ustání expanduje.

Zatímco všechna předchozí alba byla vydána vydavatelstvím Animal Music, album Elements vychází ve vydavatelství Soleil et Pluie (Slunce a Déšť), které letos založili Nikol Bóková a Jan Vala. Album Elements tedy zaujímá slavnostní roli prvního vydaného alba.

Soleil et Pluie, ve zkratce SEP, vzniká především z potřeby po absolutní svobodě ve všech tvůrčích procesech, které provázejí vznik hudebního alba. S velkým díky Animal Music za tři vydaná alba se s Janem vydáváme vstříc novému dobrodružství, které pro nás, velmi překvapivě, vyplynulo jako přirozený další krok na naší cestě.“ Říká Nikol a Jan dodává: „Slunci a dešti nelze poručit. Má svobodu dělat co se mu zlíbí a nikdo nemůže s jistotou předpovídat co přijde dál. Jsou zdrojem štěstí i neštěstí, umí vzbuzovat v lidech emoce, nehledě na inklinaci k jednomu či druhému. Jsou jedním z nespolečnějších témat lidí na planetě Zemi. Nechť je hudba, kterou budeme vydávat, přesně taková.“

Nahrávání alba Elements proběhlo ve Studiu Sono Records Doupě ve spolupráci se zvukovým mistrem Milanem Cimfem, mastering alba provedl Jan Vala. Autorem fotografie a grafického designu obalu je Jan Vala.

Album vychází 9. června 2022 v digitálním formátu (download MP3 a WAV). Na CD nosičích album vyjde během září, spolu s vypuštěním alba na streamingové platformy. Vydání LP je naplánováno na konec letošního roku. Vše bude k dostání v e-shopu vydavatelství Soleil et Pluie.