Vychází osobně laděné nové album Nikol Bókové ve hvězdném obsazení
Nikol Bóková

Vychází osobně laděné nové album Nikol Bókové ve hvězdném obsazení

Třetí autorské album klavíristky a skladatelky NIKOL BÓKOVÉ vychází teprve rok po předchozím albu Unravel (2020) a dva roky po debutovém Inner Place (2019), za které byla nominována na Cenu Anděl. Hudební obsazení tohoto alba je autorčiným splněným snem – jejími spoluhráči jsou zde světoznámý hráč na lesní roh RADEK BABORÁK, přední český jazzový kytarista DAVID DORŮŽKA, uznávaný a Anděly ověnčený kontrabasista a skladatel JAROMÍR HONZÁK a bubeník MICHAL WIERZGOŃ, spoluhráč Nikol na obou předchozích albech. Výrazné osobnosti z obou hudebních světů, které Nikol ve své tvorbě osobitě a citlivě propojuje – světa klasické hudby a jazzu. Materiál alba čerpá z veskrze osobních zdrojů. Jeho název PROMETHEUS odkazuje ke starořeckému mýtu, avšak jednotlivé skladby evokují osobní témata, zážitky a prožívání spojené s odchodem milované blízké osoby, který vzniku alba bezprostředně předcházel. Autorkou všech skladeb je sama NIKOL BÓKOVÁ. Hudba na albu PROMETHEUS vykresluje obrazy, emoce a střípky vzpomínek a opět přináší silné melodie a napětí ve střídání temp, které jsou typické pro autorčinu tvorbu. Hudební světy a zvuk jednotlivých nástrojů se zde propojují velmi přirozeně a intuitivně. Důkazem toho je i fakt, že celé album bylo nahráno během dvou krátkých dnů bez jakékoli předchozí společné přípravy.

DAVID DORŮŽKA, oceňovaný autor, interpret a vyhledávaný sideman mnoha českých i zahraničních jazzových sestav, o spolupráci s Nikol říká:

Bylo mi ctí zúčastnit se natáčení. Nikol představuje zjev na české hudební scéně, a to především díky spojení fenomenální klavírní techniky a křišťálového zvuku s improvizačními a kompozičními schopnostmi, které lze jen velmi těžko zařadit do žánrových škatulek. Imponují mi umělci, kteří kráčejí nevyšlapanými cestami a Nikol je jedním z nich.“

Podobně na tvorbu Nikol nahlíží i JAROMÍR HONZÁK:

Neznám nikoho jiného, kdo by jako interpret dokázal tak přirozeně překračovat hranici mezi evropskou vážnou hudbou a světem jazzu. V něm je Nikol přesvědčivá nejen jako interpret, ale i jako autor osobité a silné hudby. Přizváním k natáčení alba Prometheus jsem byl velmi poctěn!“

Pro RADKA BABORÁKA, který má na kontě desítky alb ze světa klasické hudby, byla účast na albu PROMETHEUS vůbec prvním krokem do jazzového žánru a jak on sám naznačuje, jeho spolupráce s Nikol nekončí:

„Spolupráce s Nikol Bókovou a bandem, který vzniknul pro realizaci tohoto projektu, byla pro mne výzvou a muzikantskou radostí. Nejenže jsem potkal a poznal nové kolegy, se kterými jsme si padli do noty, ale ještě jsem zažil zrození zcela nového, emočně bohatého díla. To je nyní zakonzervováno na nahrávce, na kterou se opravdu těším. A vím, že s Nikol to nebyla jednorázová spolupráce. Už tento týden zazní jedna z částí Promethea v nové podobě pro 7 lesních rohů a varhany na koncertě.“

Nahrávání alba proběhlo ve Studiu Sono ve spolupráci se zvukovým mistrem Milanem Cimfem, mastering alba provedli Adam Karlík a Pavel Karlík. Autorem grafického designu obalu je Jonatan Kuna ze Studia Najbrt, autorem fotografie Nikol Bókové na obalu alba a portrétních promo fotografií je Jan Vala. Album vychází 21. května 2021 na CD a v digitálních formátech MP3 a WAV (pouze download), později také na LP. Album je distribuováno společností Supraphon a v prodeji je také ve vlastním e-shopu Animal Music na www.animalmusic.cz. Album PROMETHEUS vydává label Animal Music s podporou Ministerstva kultury, v rámci „Edice Animal Music 2021“ podpořené grantem hlavního města Prahy.

NIKOL BÓKOVÁ je jednou z nejtalentovanějších mladých autorek na současné jazzové scéně, která ve své tvorbě čerpá ze své původní profesní průpravy klasické pianistky, a originálně v ní propojuje žánr jazzu, klasické hudby, ale i popu a minimalismu. Během tří let nahrála tři studiová alba, která se setkala s pozitivními ohlasy kritiků. Debutové album INNER PLACE získalo nominaci na Cenu Anděl, následující UNRAVEL se umístilo na 2. místě ankety hudebních kritiků „Česká jazzová sklizeň“. Kromě vlastní autorské tvorby se Nikol nadále věnuje sólovému vystupování a spolupráci s orchestry. Její repertoár sahá od baroka až k soudobé hudbě, pravidelně vystupuje s předními českými tělesy, koncertuje po Evropě, přednáší recitály na hudebních festivalech a také se věnuje nahrávání klasických skladeb pro Český rozhlas. Společně s vizuálním umělcem Janem Valou je spolutvůrkyní projektu CATAPLASM, jehož obsah propaguje také v rámci donátorské platformy Patreon. Propojuje v něm svět klasické hudby s vlastní tvorbou, vytváří masterclassy, klavírní lekce pro začátečníky, videoklipy a audiovizuální projekty, ve kterých dává nahlížet do svého hudebního světa a tvůrčího procesu. Její vlastní jazzové trio tvoří kontrabasista MARTIN KOCIÁN abubeník MICHAŁ WIERZGOŃ, kteří jsou rovněž členové kapely Purple is the Color.

Zdroj: Tisková zpráva