Milli Janatková vydává nové album Hluboko

Milli Janatková vydává nové album Hluboko

MILLI JANATKOVÁ, osobitá hudebnice, výtvarnice a pedagožka, dokončuje projekt, jehož součástí je hudební album propojené se souborem výtvarných děl. Album „Hluboko“, které právě vychází, je založeno na osobitých úpravách našich starodávných písní a navazuje na projekt Mým kořenům. K tvůrčímu průzkumu české kultury se Janatková dostala poté, co pomocí písní od roku 2014 objevovala své vlastní kořeny. Nové album bude přivítáno 4.října 2020 na hoře Říp, kde autorka zazpívá v rotundě sv. Jiří a sv. Vojtěcha.

Milli Janatková tvoří aranže nejstarších českých hudebních památek druhým rokem. Ještě před vydáním alba v roce 2019 získala Cenu nezávislé hudby v New Yorku za píseň Buoh. Ojedinělé album vychází v distribuci vydavatelství Supraphon již 28. září, na Den české státnosti a svátek svatého Václava, patrona Čech a Moravy. Písně přináší klid a sílu, podobně jako malby krajiny a architektury.

„Jezdím na poutě k našim nejstarším rotundám a kostelům, které maluji. Sednu si k nim, vnímám jejich atmosféru a představuji si lidi, kteří zde společně zpívali nebo chodili pro útěchu v těžkých dobách. Užívám si ticho, ale i zpěv o samotě v nádherném a čistém akustickém prostoru. Trvalo mi delší dobu, než jsem našla odvahu tvůrčím způsobem a přesto s úctou zpracovat významné středověké písně a proměnit je. Možná jde o troufalý cíl, ale snad mohou být mostem mezi historií a současností, životem duchovním i světským, mezi kulturami i náboženstvími,“ říká Janatková o svém novém projektu.

Projekt je unikátní tím, že si celé album autorka nahrála sama, podobně jako svůj hudební debut Proměna. Uslyšíte tak nejen její melodické vícehlasy a zvuky, ale i rytmy kytar, bicí soupravy a rozličných perkusivních nástrojů. Album bylo natočeno ve studiu All Senses Production v Praze zvukovým mistrem Štěpánem Škochem. Výtvarná stránka alba je také důležitá – pomocí barev autorka doplňuje písně malbami nejstarších románských památek.

Milli Janatková hudebně vystupuje od roku 2006, vystavuje o tři roky déle. Její debut „Proměna“ (2013) získal čtyři nominace na ceny The Independent Music Awards. Album „Mým kořenům“ (2017) získalo nominaci na prestižní ocenění Classic Prague Awards a také Cenu nezávislé hudby v USA. Od roku 2012 Milli koncertuje sólově, nebo se svou kapelou s jazzovými muzikanty. Tvorba Milli Janatkové vyjadřuje úctu k předkům a otevírá téma odpovědnosti a sebepoznání skrze pochopení příběhů z osobní a kulturní historie.

Pokud chcete vidět tvorbu Milli Janatkové naživo, v neděli 4.října od 15:00 proběhne setkání se sólovým akustickým koncertem na hoře Říp, kde bude nové album „Hluboko“ slavnostně přivítáno. Zajít můžete také 9. a 10. října do KD Mlejn v Praze na představení Wendigo (AirGym Art Company), pro které Milli tvoří živou hudbu. Představení mělo úspěšné předpremiéry na festivalu Letní Letná. 6. a 7.listopadu proběhne představení a dílny projektu „Řekni mi“ na akci K smrti dobrý festival v Ostravě. A kdyby se snad události nemohly konat z důvodu společenské situace, autorka se vynasnaží vymyslet pro vás online přenos.

(Tisková zpráva)