JWQ svojí hudbou posluchače upaluje, ale nestresuje!

JWQ svojí hudbou posluchače upaluje, ale nestresuje!

JANOUŠEK- WRÓBLEWSKI QUARTET: Vystresovaný medvídek koala na pokraji sil se hledaje štěstí náhodně upálí v lesním požáru

Jako recenzent mohu pouze vyjádřit bezbřehé nadšení, na víc mi slova nestačí. A vy poslouchejte, seč vám budou uši stačit!
Hudba
Zvuk
Obal, booklet
Hodnocení čtenářů7 Hlasů
5
Celkové hodnocení

Když před dvěma lety vyšla debutová nahrávka formace JANOUŠEK- WRÓBLEWSKI QUARTET, dvojalbum „Svatby/Plesy“, bylo nadmíru jasné, že se na tuzemské progresivní jazzové scéně objevila skupina minimálně evropských parametrů. Trombonista Štěpán Janoušek a altsaxofonista Michal Wróblewski s rytmikou ve složení Miloš Klápště (kontrabas) a Jan Chalupa (bicí) vydali před měsícem další album, a to na značce Ma Records; zove se ve stylu zappovských freaků „Vystresovaný medvídek koala na pokraji sil se hledaje štěstí náhodně upálí v lesním požáru“. Vyšlo tentokrát nejen v digitální formě, ale také na unikátním oranžovém vinylu.

Album natočilo kvarteto letos v pardubickém Divadle29 ve dnech 15. – 17.dubna na rezidenčním pobytu v rámci projektu Jazzconnexion (za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a města Pardubic). Na prknech tohoto divadla se muzikantům zpravidla daří, a JWQ to naplno potvrdilo. Čtveřici instrumentalistů se podařilo do nahrávky přenést koncertní energii a jejich způsob spontánní tvorby obvyklý při živých produkcích. Ta spočívá v kombinaci komponovaného materiálu z pera frontmanů a improvizace, v níž jsou protagonisté rozhodně doma.

Takže posluchač je nemilosrdně vtažen do dvou zhruba dvacetiminutových skladeb, v nichž se děje tolik, že se jimi může proposlouchávat opakovaně až do skonání věků! Rytmika hutná, hravá, tepavá i ševelivá; basa oplývá výraznými riffy, bicí doslova kvete. Hbité sazby dechů, také témbry, proměnlivé výrazivo od barových lidovek, tanečního šramlu, swingu, be bopu, free jazzu, power-jazzu v řízných repeticích až po neidiomatické rozvolněnosti, to vše v neočekávaných okamžicích ústí do sólových chorusů, nad nimiž se tají dech.

Jako recenzent mohu pouze vyjádřit bezbřehé nadšení, na víc mi slova nestačí. A vy poslouchejte, seč vám budou uši stačit!