František Uhlíř oslavil sedmdesátiny i druhým albem v triu
KUH Trio: Old Souls

František Uhlíř oslavil sedmdesátiny i druhým albem v triu

KUH Trio: Old Souls
zvuk
90
obal
100
hudba
80
90

Poslední z „narozeninových“ alb našeho předního kontrabasisty Františka Uhlíře se jmenuje „Old Souls“. (Předchozí album bylo nahráno v septetu a zove se příznačně „Story Of My Life“; samozřejmě jsem jej tady recenzoval. ) Novinka byla tentokrát natočena v triu s bubeníkem Jaromírem Helešicem a rakouským kytaristou Edim Köhldorferem, takže po triích WUH (se Skipem Wilkinsem) a MUH (s Robertem Magrisem), s nímž vydal album také letos, je tady KUH Trio. Zároveň jde o návrat ke kytarovému triu, kdy s touto českou rytmikou hrál v minulém desetiletí Darko Jurkovič. Album bylo natočeno v listopadu 2019 v Rakousku a vydal jej tamní label ATS Records.

Kytarista Edi Köhldorfer studoval nejen jazzovou kytaru (na konzervatoři ve Vídni), ale i klasickou (na univerzitě v Grazu). Takže spolupracoval s Vídeňskými filharmoniky a dalšími rakouskými tělesy, v jazzovém portfoliu pak nechybí Biréli Lagréne, Dee Dee Bridgewater, Barbara Dennerlein či Thomas Gansch. Jeho kytarového umění využívají zhusta též popové hvězdy. Jeho styl je totiž výsostně eklektický, což dokazuje i v čistě jazzové nahrávce „Old Souls“ KUH Tria…

Bezmála osmapadesátiminutové album obsahuje deset autorských kompozic rovnocenně rozdělených mezi Köhldorfera a Uhlíře. Všechny skladby, ať už svižnůstky či balady, spojují melodicky výrazná témata, čerpající ze swingu, bebopu, straight-ahead jazzu, blues či dokonce bluegrassu, bezchybné rytmické podloží a výtečná sóla. V „Just For Us“ probíhají divoké jízdy po hmatníku kytary i kontrabasu, nechybí ani sólo bicích. „Mainart“ je nabluesovělá sedmiminutová balada, „O Samba Boemio“ zase čtyřminutová jízda brazilským tématem vysázeným kytarou, se skvostným kontrabasovým sólem, jenž opět potvrzuje Uhlířovo výjimečné mistrovství ve hře smyčcem. Titulní kompozice „Old Souls“ (mimochodem nejdelší na albu – 8:23) je protkána až blues-rockově výraznou kytarovou hrou, swingovka „You Are Never at Home“ uhání ve velkolepém stylu a´la Wes Montgomery, „Maybe Later“ klouže po akustických vlnách latiny a´la Milton Nascimento. Montgomeryovskou jízdou monkovským odkazem je „KUH Monk“, kde se ani Uhlíř nenechá zahanbit a vystřihne šťavnaté sólo. Na sólové chorusy je bohatá také balada „From Heart To Heart“, kde se kytara střídá s kontrabasem hraným prsty i smyčcem; v závěru se Uhlířovo sólo dokonce rozvolní, takže evokuje Charlieho Hadena. V „Game III.“ trio s akustickou kytarou zabrousí do hájemství folku a bluegrassu podobným způsobem, jako to činí Bill Frisell. Album uzavírá svižná bopovka, v níž se v sólech střídají všichni tři aktéři.

Jazz, který přežije všechny styly a doby…

Turné

A vězte, že KUH Trio v říjnu vyjede na rakousko-česko-německé turné:

7. Jazzland/Vienna-A

8. BIZ Purkersdorf-A

9. Rosenwirt/St. Stefan im Rosental-A

10. Praha (Prague) Jazclub Agharta-CZ

11. Trinity Church/Pisek-CZ

12. Stará Pekárna 21.00 – RADIO PROGLAS 15.00 – Brno CZ

14. Buena Vista Club/Plzeň (Pilsen)-CZ

15. Jazzclub Armer Konrad/Weinstadt-D

16. Jazzclub Podium in der Musikhalle/Ludwigsburg-D

17. Jazzkeller im Gasthof „Zum Zecher“/Lindau-D

18. The Raven/Straubing-D

The KUH Trio - O Samba Boemio; Live 2019