Autorské písničkové album B-Side Bandu se povedlo

Autorské písničkové album B-Side Bandu se povedlo

Přední tuzemské jazzové těleso B-SIDE BAND vydalo 18. ledna ve vlastní režii (na CD i LP) první autorské album! Zove se „Tam a zpět“ a dle trojice singlů, jež vydání předcházely (první z nich byl „Sníh“, objevil se již před Vánoci 2022), slibovalo písně s odlehčenými groovy, humorem, nadsázkou a vážnějšími tématy.

Poslední roky jsme se plácali na místě a vlastně i hodně trápili,“ nechal se slyšet bandleader Josef Buchta. „Naše nová etapa nám dává šanci se volně nadechnout a začít konečně tvořit bez obav, jak to dopadne. Je to ozdravné a osvobozující. Nové album je toho jasným důkazem a velkým příslibem do budoucna.“

Album obsahuje vlastní autorský materiál. Deset písní je syceno svěžími velkokapelovými aranžemi s groovovým základem, přičemž autory aranží dechů jsou Petr Kovařík a Pavel Zlámal, zní také moderní soul a R´n´B, pop a baladická barevnost. Autory vtipných i smutných, leckdy ironických textů jsou Martin Kudlička a zpěváci Petr Rybíz Toman, Lukáš Janota a Tomáš Vunderle Koudelka, kteří jsou s výjimkou Tomana také autory hudby. „V kapele se to jen hemží aranžéry, textaři a skladateli, o vynikajících zpěvácích nemluvě. Chtěli jsme udělat čistě B-Side Band album, vše z vlastních zdrojů, tak říkajíc,“ dodává trumpetista a bandleader Josef Buchta, který B-Side Band v roce 2006 založil.

Již výše zmíněný „Sníh“ skrývá ale přece jenom hvězdného hosta. S bigbandem si tu totiž zahrál britský kytarista Gus Isidore, který spolupracoval kupříkladu s Thin Lizzy, Peterem Gabrielem či Sealem. Jeho zvonivá akustická kytara činí z písně folk-rockový klenot, umně vystavěný a ochucený citlivými dechy.

B-Side Band: Sníh (feat. Gus Isidore)

Pulsuje to tu funkově, písně mají říz („40 týdnů“, „Brno Mars“). Spojení popu, který nemá nic společného s tím normalizačním, a velkokapelového jazzu, jenž nezní přízemně, ustrašeně jako ten z televizních pořadů sedmdesátých a osmdesátých let, sytí úvodní „Příliv“, „Magnum“ a „Pulci“. Nechybí narockovělý zvuk; „Galerie“ je až drsná, se žiletkovými sazbami dechů. Nejpozoruhodnější jsou ale „Polštáře“ s Tomanovým výtečným zpěvem i rapem v kontrastu s dětským sborem, přičemž do rockové hutnosti se mísí také soul a R´n´B. Na albu najdete i moderní swing, a to ve šťavnaté svižnůstce „Na suchu“, v níž zpěv Jiřího Kalouska připomíná zabarvením i frázováním Petera Lipu; dynamická sóla trubky a klarinetu vše umocňují.

B-Side Band: Magnum

Zvlášť se vyjádřím k textové stránce. Slova jdou zpěvákům perfektně do úst, aniž by sklouzávaly až k infantilnímu rýmování, jako to bývá často u písní popových; samozřejmě interpreti jim jdou vstříc díky schopnosti nenásilného, přirozeného frázování. Příklady? Zde jsou:

PŘÍLIV (text: Martin Kudlička)

Jen klidně buď příliv – já budu v něm/Tak jak jsem slíbil – pro tebe jen

40 TÝDNŮ (Martin Kudlička)

Štěstí pláchlo/Zřejmě dá si pauzu/Je to na nás dvou/Co bude dál…

SNÍH (Petr Rybíz Toman)

Nechci bejt sám, lítat jak pápěří./Ze rtů mi sklouzne věta jíž uvěříš./Nechci bejt sám, větřit a nahánět./Nechci bejt sám, jen doufat a přehánět…

BRNO MARS (Lukáš Janota)

Potom někde na diskotéce jsem něco zazpíval/A najednou ses ke mě děsně znal/Ale kdo je dneska šašek kdo je král//Když já jsem chodil do sboru tys fetoval!

MAGNUM (Tomáš Vunderle Koudelka)

Tak sedni si k nám/víš, shora můžeme prohlížet na pěnu dní…

POLŠTÁŘE (Petr Toman)

… a i když neznáš konec, není tam žádná čára, nebe a nebo peklo, cukr káva limonáda/ale ty tví, jsou tví, a ať už kamkoli vkročíš, tak je máš furt s sebou/dokud nezavřeš oči, yeah…

GALERIE (Martin Kudlička)

Jsem ve své galerii jen noční hlídač…

NA SUCHU (Martin Kudlička)

Moje mince v báglu náš záchranný kruh/Zítra zaplatím s ní dnešní dluh.

PULCI (Tomáš Vunderle Koudelka)

… už jen na moment sledujem v kaluži dělící čáru/držíme palce pulcům,/jak se louže horkem mění v páru/já nikam neletím, nemám žádné plány…

B-Side Band ft. Lukáš Janota: Brno Mars

Autorské písničkové album B-Side Bandu se povedlo

B-SIDE BAND: Tam a zpět

obal
zvuk
hudba
Hodnocení čtenářů25 Hlasů
4
Hodnocení