Jasný jazzový sen Yiannise Kassetase

Jasný jazzový sen Yiannise Kassetase

Řecký saxofonista YIANNIS KASSETAS vydal nedávno na aténské značce Puzzlemusik další, v pořadí čtvrté autorské album; zove se „Lucid Dream“. Lucidní sen (bdělý, vědomý spánek nebo jinak jasný sen) je takový, kdy si spící člověk uvědomí, že sní a má tak možnost svůj sen vědomě ovládat. Mimochodem zmínky o takových snech nacházíme už u starořeckého myslitele Aristotela…

Yiannis Kassetas, který na novince hraje na tenor a baryton saxofon, začal s jazzem na konzervatoři díky profesoru Dimitri Vassilakisovi. Již v 15 letech dostal první stipendium pro studentský program Berklee College of Music v Bostonu, další pak o tři roky později. V jedenadvaceti studium absolvoval s vyznamenáním, vedle hry na saxofon uspěl také v kompozici. Hrál a nahrával s řadou umělců mezinárodního věhlasu, mezi nimiž figurují např. Clarence Penn, Miles Griffith, Ullysses Owens Jr., George Kontrafouris, Apostolos Sideris či Engenia Papadimas. Koncertoval na mnoha festivalech od Řecka po známý Choumakao Jazz v Portoriku.

Základní sestavou, jež nahrála album, je kvarteto. Kromě lídra a autora veškeré hudby Kassetase tu hrají Costis Christodoulou (klavír, syntezátor, el.piano), Grigoris Theodoridis (kontrabas, baskytara) a Dimitris Klonis (bicí). Hostuje zde ale ještě dalších devět instrumentalistů, z nichž se nejvýrazněji dere do popředí vynikající trombonista Antonis Andreou. Ten jako sólista vévodí v pětivěté „Nomad Suite“.

Yiannis Kassetas Presents : 'Lucid Dream' (trailer)

Čtyřicetiminutová stopáž CD obsahuje dvanáct tracků. Společným jmenovatelem všech je výrazná melodičnost, proměnlivá dynamičnost a výborná sóla. Základem jsou dvě suity. Výše zmíněná album otevírá. Úvodní částí je „Nomad Suite Part I.: Colosia“, uvolněná, nadýchaná. „Part II.: Fly“ je perlivě lyrický, s trombonovým sólem. „Part III.: Lonely Traveller“ je ponorný, též s evokací strašidelného thereminového zvuku a opět výtečným trombonem. První vrchol alba přichází se čtvrtou částí „Future Asia“ s hutným fusion soundem s orientálním a psychedelickým oparem a šťavnatým syntezátorovým sólem. „Part V.“ se vrací k „Fly“, a to dokonce dvakrát, i s reprízou, jež výborné téma zahušťuje propletencem dechů a mocnou gradací. O sobě slyšet dá také trumpetista Manos Theodosakis.

Následuje titulní dvouvětá suita „Lucid Dream“. V první, vzletné a lahodné části „Synaesthesia“ melodii nese tenorsax, což je takto poprvé, kdy je v popředí lídr. Samozřejmě se také blýskne sólem, stejně tak pianista. „Part II.: Panspermia“ je sycena vzlínáním dechů, jež mohutní strhujícími sólovými chorusy trumpetisty Dimitrise Papadopoulose a flétnisty Leonidase Sabantopoulose. Bezpochyby druhý vrchol alba! Následuje další osmitisícovka – „Darker“; hutné fusion sazby, zahuštěné elektrickou kytarou (Apostolos Leventopoulos), ostře proměnlivý proud se špetkou psychedelie, to vše ozdobeno vynikajícím barytonsaxofonem lídra. Poté následuje umně vystavěná a témbrově bohatá „Nostalgia In Puerto Rico“, v níž se k trombonistovi a pianistovi přidávají další hosté: kytarista Konstantinos Stouraitis, trumpetista Kostas Sapounis, kontrabasista Nikos Chatzisakos a bubeník Jason Wastor. Album uzavírá „The Ingenious Mind Of 8-Month-Old Rocky“ s rozvolněným klavírním „Intro“, jež vzápětí ústí do hutné, valivé a pohupující rytmiky, skvostné melodie, nabluesovělého klavírního chorusu a gradovaného barytonsaxofonového sóla, po němž vytryskne úžasný chorus!

Výborný jazz z jihu Evropy…

'Lucid Dream' Part II

Jasný jazzový sen Yiannise Kassetase

Yiannis Kassetas: Lucid Dream

zvuk
obal
hudba
Hodnocení čtenářů26 Hlasů
4.3
Hodnocení