Saxofonista Luboš Soukup a pianista Christian Pabst vydávají první společné album Levitas

Saxofonista Luboš Soukup a pianista Christian Pabst vydávají první společné album Levitas

Saxofonista a skladatel, jeden z klíčových představitelů současné české jazzové scény Luboš Soukup připravil spolu s německým pianistou Christianem Pabstem zbrusu nový repertoár, který vychází jako album Levitas. Po více než 10 letech úzké hudební spolupráce a přátelství zrealizovali svůj dlouholetý sen – nahrát komorní album pouze v duu, založené na plnohodnotném hudebním dialogu a improvizaci. V bohatých rytmických i melodických postupech čerpají inspiraci nejen z jazzu a klasiky, ale i folklórní hudby.

Album vychází v pátek 2. září na CD i digitálně u českého labelu Animal Music.

Hudebníci se seznámili v roce 2011 na Rhythmic Music Conservatory v Kodani, kde se Luboš Soukup záhy aktivně zapojil do tamní jazzové scény. Od té doby žije v Kodani a České republice, kam se stále vrací koncertovat už i se svým skandinávským kvartetem. Christian Pabst je jeho neodmyslitelnou součástí a společně podnikli několik turné nejen v Dánsku a Čechách, ale i v Německu, Nizozemí a na Slovensku. Za sebou mají také nahrávání alba Through the Mirror (2013, Animal Music) s bohatou bigbandovou instrumentací a alba Země (2017, Animal Music) v obsazení kvarteta s hostujícím mezinárodně proslulým kytaristou Lionelem Louekem. Christian Pabst je světoběžník s bohatou hudební kariérou a koncerty napříč světadíly. Dlouhodobě žil v Nizozemí, momentálně se nachází v italské Perugii, sídle Umbria jazz festivalu. Je absolventem prestižního evropského jazzového programu EUjam, během kterého každý ze studentů studuje na třech z pěti předních evropských hudebních konzervatoří. Christian vydal řadu alb pod vlastním jménem i jako sideman.

LEVITAS (Luboš Soukup & Christian Pabst) - Barcelona

Na novém albu Levitas Soukup s Pabstem společně prozkoumávají možnosti minimální instrumentace a díky svému dokonalému napojení dokazují, že i z tak komorního formátu dokáží vytěžit bohaté hudební textury. Album Levitas přináší posluchačům hudební zážitek plný překvapení, dynamických zvratů i konejšivých melodií a meditativních ploch.

Album bylo nahráno v dubnu 2022 v Sound Studio HAMU ve spolupráci se zvukovým mistrem Ondřejem Urbanem, mix provedli Milan Cimfe a Luboš Soukup v Sono Records Doupě a mastering tamtéž provedli Adam a Pavel Karlíkovi.

Autorem grafického designu obalu je Tuan Vuong ze Studia Najbrt, autorem fotografií je Dušan Tománek. Album vychází 2. září 2022 na CD a ve formě digitálního downloadu i streamu na běžných streamovacích platformách. Album je distribuováno společností Supraphon a v prodeji je také ve vlastním e-shopu Animal Music na www.animalmusic.cz. Album vychází s podporou Ministerstva kultury, Nadace OSA, SoundCzech a grantu hlavního města Prahy v rámci „Edice Animal Music 2022“.