Debut Allison Wheeler patří k nejsilnějším písňovým kolekcím několika let

Debut Allison Wheeler patří k nejsilnějším písňovým kolekcím několika let

Čtyři roky vznikal repertoár na debutové album původem kalifornské, nyní v Praze působící zpěvačky a skladatelky ALLISON WHEELER. Jedenáct písní nejdříve prožitých, leckdy protrpěných, nakonec přetavených do výrazu plného naděje, ženské síly a víry v lásku. Neobyčejně silná kolekce písní, jakých nevzniká v našich luzích a hájích mnoho navzdory počtu jazzových vokalistek, dostala titul „Winterspring“. Album vyšlo na britské značce Ubuntu Music.

Allison Wheeler je vpravdě kreativní umělkyně. Miluje improvizaci. Absolvovala zdárně jazzová studia na University of Northern Colorado, a to u Julie Dollison a Kerryho Marshe. V roce 2018 získala cenu DownBeatu jako Vysokoškolská vokalistka roku. Na festivalech vystoupila po boku třeba takových New York Voices, Aubrey Logan či Vertical Voices. Vloni vystoupila s Lizz Wright v Praze. Ve svých písních umně kombinuje multižánrové inspirace s jazzovou improvizací, nejčastěji skrze vokalizování; není jí cizí ani scat. Nad debutovým albem „Winterspring“ zaplesá jazzofil také kvůli výtečným instrumentálním výkonům zpěvaččiných (více než) doprovodných muzikantů. Za klavírem a elektrickým pianem sedí Daniel Bulatkin, který navzdory mládí (23 let) prokázal svoji hráčskou vyzrálost; což ostatně dokazuje i debut formace B/Y Organism „The New Beginning“.

S kontrabasem tvrdí muziku Max Makagonov, původem Rus, který studoval v Moskvě hru na violoncello a v Praze žije od března 2018. Petr Nohavica patří k nejvytíženějším tuzemským bubeníkům (hraje mj. v B/Y Organism, Petr Beneš Quartet, Camões House Band, Tomáš Sýkora Trio či Jan Kořínek Trio). Výraznou stopu zde zanechávají také hostující David Dorůžka (kytara) a Luboš Soukup (soprán a tenorsaxofon, klarinet), ve dvou písních zní dokonce smyčcové kvarteto.

winterspring - allison wheeler

Ovšem tu nejpodstatnější roli na albu hrají samotné písně, jejich texty a technicky i výrazově vytříbený zpěv. Texty jsou na úrovni básní, většinu veršů si napsala sama Allison. S výjimkou básně Zpěv bludného Aenguse z pera irského barda Williama Butlera Yeatse, která naplňuje obsah písně „The Hazel Wood“. Písně rafinovaně vystavěné, se šansonovou narativností, umocněnou smyčci. Dovolte mi celou báseň citovat, vypovídá naplno o lyrické síle celého alba. Není dozajista náhoda, že právě tyto verše si zpěvačka vybrala: „Vyšel jsem v husté ořeší,/ když v hlavě začalo mi žhnout./ Prut uřízl jsem, oloupal,/ navlékl na nit lesní plod./ Když za třepotu bílých můr/ třepot hvězd malátný už byl,/ bobuli do vln hodil jsem,/ lesklého pstruha vylovil.// Doma jsem kořist položil/ a do ohně se dmychat jal./ Na zemi šelest zaslech jsem,/někdo mě jménem zavolal./ Pstruh proměnil se v dívčí zjev/ ve vlasech s květem jabloně,/ zavolala a zmizela/ jako stín v jasu od ohně.// Ač zestárl jsem na toulkách/ přes rovný svět i krabatý,/ já objevím, kam zmizela,/ za ruku vezmu, zlíbám rty.// A půjdem v pestrých lučinách/ trhat až do konce všech dní/ stříbrné plody měsíce/ a zlaté plody sluneční.“ (překlad: Jiří Valja)

Debut Allison Wheeler patří k nejsilnějším písňovým kolekcím několika let

ALLISON WHEELER: Winterspring

obal, booklet
zvuk
hudba
Hodnocení čtenářů40 Hlasů
4.8
Hodnocení

Album otevírá titulní „Winterspring“. Ženská křehkost tu není unylá, jako tomu bývá u většiny podobně naladěných zpěvaček. Allison prokazuje cit pro melodii a její vykreslení bez emočního falše. Navíc znásobuje svůj hlas do vrstevatých vokálů (což ostatně využívá i v ostatních písních). Vše dotváří nádherné kytarové sólo. Následující „Something Good“, evokující Joni Mitchell, je protkána sóly sopránky, el.piana a hrou bicích. V křehké písni „Ophelia“ panuje výsotná lyrika, umocněná smyčci (dokonce se sólovým violoncellovým chorusem); zde zpěvačka i citlivě vokalizuje. Lze takto postupovat píseň po písni a vyzdvihovat jejich aranžérské a výrazové finesy, ale zmíním se o třech nejvýraznějších, jež mají v sobě vše, co činí toto album v srdci Evropy jedinečným. V „The Giant“ aktéři v úvodu zavítají i do rozvolněnosti free jazzu, který pak ústí do propracované, emocemi bobtnající a energií nabité písňové formy. Ve svižné „Love“ vystřihne Allison dokonce čistokrevný scat. „Going Home“ je vydatnou směsí melodických impresí zpěvu i vokálu a sólových chorusů kontrabasu, tenora a piana, jež tok vygradují.

Nyní zbývá už jen dodat, že album Allison Wheeler pokřtí v úterý 9.srpna 2022 od 21.00 v pražském Jazz Docku!