Trio Dorůžka – Wyleżoł – Ballard vydává album

Trio Dorůžka – Wyleżoł – Ballard vydává album

V době pandemie v roce 2021 založili tři staří přátelé novou kapelu s myšlenkou prozkoumat netradiční zvukové možnosti a osvětlit rytmus a harmonii jiným způsobem. Ačkoli se český kytarista David Dorůžka, polský pianista Piotr Wyleżoł a americký bubeník Jeff Ballard znají už léta, poprvé se v tomto složení sešli právě až na jaře loňského roku, aby nahráli nové autorské album. Zvuk kapely se opírá především o analogové elektronické nástroje, jednoduché melodie a složité groovy. Hudebníci se soustředí na propojení starých a nových zvuků a přístupů do jedinečné syntézy, která charakterizuje dnešní svět, jak ho vnímají oni.

Trio Dorůžka – Wyleżoł – Ballard vydává album

Když jsem si poslechl, co jsme natočili, zněla mi deska trochu vesmírně. Připadalo mi, že nepojednává jenom o Zemi a současnosti, ale také o kosmu, o hvězdách, o vzdálených tajemných věcech,“ říká David Dorůžka o albu Andromeda’s Mystery. To vychází u vydavatelství Bivak Records jako CD i v digitální podobě. Kapela ho pokřtí 26. června v brněnském Divadle Husa na provázku v rámci nové akce festivalu JazzFestBrno nazvané Slavnosti synkop a o den později v pražském Jazz Docku.

Jak již zaznělo, trojici hudebníků pojí společná minulost. Dorůžka s Ballardem vystupoval již v roce 2008 a o pár let později působil v kapele Piotra Wyleżoła, s níž se objevil např. na festivalu JazzBaltica nebo v londýnském South Bank Center. Toto konkrétní složení i repertoár ovšem představuje hudebníky v poněkud električtějším hávu, než jak je publikum znalo doposud. Hra Dorůžky i Wyleżoła je charakteristická svojí slovanskou melodikou a lyrismem, které se tentokrát pojí s Ballardovou živelnou rytmickou energií, jíž tolik vynikal např. ve formacích Chicka Corey, Kurta Rosenwinkela nebo Brada Mehldaua.

Poprvé se trio představilo na střeše brněnské výškové budovy Vlněna, a to před kamerami České televize v rámci série JazzFestBrno on Screen. Následně trojice hudebníků na unikátní koncert navázala studiovou nahrávkou. Album obsahuje osm skladeb, z nichž polovinu složil David Dorůžka, třemi autorskými počiny přispěl Piotr Wyleżoł a playlist kompletuje jedna starší skladba z pera Jeffa Ballarda. Přítomnost zkušeného bubeníka byla inspirací i pro Dorůžku. „Řekl jsem si, že když už hrajeme s Jeffem, musím vymyslet aspoň nějakou rytmickou výzvu pro nás i pro něj. Už nějakou dobu jsem studoval určité rytmické záležitosti, které mi připadalo zajímavé využít právě ve skladbě Andromeda’s Mystery, aby ono tajemství tkvělo už v rytmu. Kompozice je to trochu záludná, ale nechám na posluchačích, aby se v ní zorientovali,“ ohlíží se za vznikem titulní skladby český kytarista. Deska je ke koupi na webu bivakrecords.cz a poslechnout si ji můžete také na streamovacích platformách.

————————————–

O HUDEBNÍCÍCH

David Dorůžka – kytara

David Dorůžka, často označován jako jedna z vůdčích osobností české jazzové scény, působí jako profesionální hudebník od svých 14 let, má za sebou koncerty po celém světě, spolupráci s mnoha předními hudebníky současnosti a umělecké pobyty v New Yorku a Paříži. V uplynulých sezónách Dorůžka koncertoval ve Francii, Německu, Belgii, Dánsku, Polsku, Švýcarsku a dalších zemích.

Studoval skladbu a improvizaci na Berklee College of Music v Bostonu u Joe Lovana, Micka Goodricka a George Garzoneho a měl také možnost učit se od hudebníků, jako jsou Herbie Hancock, Brian Blade, Joshua Redman a Christian McBride. Dorůžka je držitelem tří českých cen Anděl za jazzová alba Hidden Paths, 2004; Silently Dawning, 2008; Autumn Tales, 2016; stejnou cenu získal v roce 2012 za album Light Year ve spolupráci s kvintetem Inner Spaces. Dorůžka vystoupil na mnoha prestižních festivalech a v klubech po celém světě a podílel se na nespočtu nahrávek.

Piotr Wyleżol – piano, Fender Rhodes, Moog

Už jako dítě získával ocenění na celostátních klavírních soutěžích v Polsku a koncertoval s klasickým repertoárem. V 10 a 11 letech hrál Mozartovy a Beethovenovy klavírní koncerty s filharmonií v polském Rybniku. Jako student byl také laureátem mnoha jazzových soutěží a festivalů: Jazz Juniors v Krakově (1. cena), Jazz Standards Festival v Siedlcích (1. cena), „Key to a Career“ Pomořanského jazzového podzimu a Jazz na Odře ve Vratislavi (individuální cena pro nejlepšího instrumentalistu) a Mezinárodní soutěže jazzové improvizace v Katovicích.

Piotr Wyleżoł vede od počátku své umělecké činnosti vlastní trio. V roce 2001 vyšlo jeho první CD v roli lídra s názvem Yearning, které nahrál s Adamem Kowalewskim na kontrabas a Łukaszem Żytou na bicí. V roce 2006 vyšlo jeho druhé CD s názvem Piano Trio (s Michałem Barańskim na kontrabas a Łukaszem Żytou na bicí) a v roce 2009 vydalo renomované vydavatelství Fresh Sound Records jeho třetí a zatím poslední projekt Children’s Episodes.

Jeff Ballard – bicí

Jeff Ballard se narodil v roce 1963 v kalifornském Santa Cruz a jeho hudební cesta se zrodila díky vlivu hudebních legend od Counta Basieho, Elly Fitzgeraldové a Antonia Carlose Jobima až po The Beatles, Led Zeppelin a Jimiho Hendrixe. Seznámení s mnoha hudebními žánry a typy hry, které jsou pro každý z nich potřebné, mu umožnilo rozvinout své základy a porozumění hudbě a zasadilo semínka, z nichž vyrostl jeho vlastní rozmanitý přístup ke hře. V letech 1988-1990 jezdil každoročně na osm měsíců na turné s Rayem Charlesem a díky tomu se zdokonaloval v cítění rytmu a tempech.

V roce 1990 se Ballard přestěhoval do New Yorku a stal se součástí rychle se rozvíjející hudební scényZačal spolupracovat s umělci, kteří míchali jazzovou tradici s jinými styly, od blízkovýchodních rytmů až po elektroniku a hip hop. Ballard tak hrál s významnými hudebníky, mezi nimi například s Chickem Coreou, Patem Methenym, Joshuou Redmanem, Kurtem Rosenwinkelem a Bradem Mehldauem. V současnosti působí v Brad Mehldau Trio, v kolektivu FLY (v němž hrají Mark Turner, Ballard a Larry Grenadier) a s vlastními skupinami The Jeff Ballard Trio a Jeff Ballard Fairgrounds. V roce 2014 vydalo The Jeff Ballard Trio s Lionelem Louekem a Miguelem Zenonem u Sony/OKeh Records debutové album Time’s Tales. V roce 2019 vydala kapela Jeff Ballard Fairgrounds u vydavatelství Edition Records své debutové album s názvem Fairgrounds.

Zdroj: tisková zpráva