Milli Janatková vydává album Klid, prosím!

Milli Janatková vydává album Klid, prosím!

Klid, prosím! je projekt, na kterém Milli Janatková pracuje od roku 2014. Album je jedinečné tím, že si jej autorka nahrála sama podobně jako alba Proměna a Hluboko, včetně autorské hudby, textů a grafiky. Představuje se tak opět nejen jako osobitá zpěvačka, ale i kytaristka, bubenice a perkusistka využívající celou škálu akustických nástrojů a zvuků. Křest alba s audiovizuálním koncertem proběhne 20. května 2022 od 19:30 ve Vršovickém divadle MANA v Praze, ale vychází již 22. dubna v distribuci vydavatelství Supraphon. Součástí projektu bude i společný zdravotní výlet do přírody s dvanácti zastaveními. Vedle toho brzy vyjde také autorčin interaktivní Protiúzkostný deník.

Milli Janatková je ojedinělý zjev naší písničkářské scény. Spojuje v sobě neběžné množství talentů a dovedností. Výtvarné, performerské, muzikantské i autorské vlohy tvoří základ její tvořivé osobnosti,“ píše hudebník a publicista Jiří Plocek v průvodním textu k CD.

Vedle toho uplynulých dvacet let věnovala učitelství, včetně speciální pedagogiky – etopedie, rozvíjející děti i dospělé s nejrůznějšími potížemi. „A právě tato všestrannost se promítá do povahy jejích počinů. Je v nich vždy něco více, než ´jenom´ hudba nebo písně. Její tvorba je vyjádřením úcty k životu, reflexe i sebevzdělávání,“ dodává Jiří Plocek.

Nové album vyjadřuje cestu ke zdraví a odpovědnosti. Otevírá tím téma působení stresu a dalších destruktivních příčin na lidský organismus a možnosti řešení obtíží a krizí. Vznikají tak písně a grafika věnované různým částem těla i psychiky (Zádová, Protiúzkostná, Dechová, Srdeční, Rovnovážná aj.) Skladby na pomezí žánrů jsou zpívané v češtině a také v latině jakožto jednom z jazyků medicíny. Klid, prosím! vychází z osobních zkušeností Milli Janatkové a inspiruje k obnovení rovnováhy. Autorka dokazuje, že je smysluplné jít cestou poznání rodových a kulturních kořenů, vyřešením traumat, navázáním na zdravé hodnoty a obnovením sebeúcty. V mezičase proto vznikají projekty Mým kořenům (2017) a Hluboko (2020). Janatková poukazuje na potřebu převzít zodpovědnost nejen za stav vlastního těla a psychiky, ale i za ochranu zdraví a životního prostředí v kontextu celého světa. Ruku v ruce s měnícími se podmínkami je potřeba podporovat nejen vzájemnou pomoc, ale také práci s frustrací a emocemi, abychom našli vnitřní klid, který potřebujeme pro zachování stability a naděje.

Tvorba Milli Janatkové je výsostně inspirativní. Je však nutno se v této uspěchané době pozastavit a zaposlouchat se. Nechat na sebe působit hudbu, obrazy i myšlenky, které přináší. Zkusme to, na chvíli se ztišit a otevřít prostorám, kam nás Milli svou tvorbou a osobitým zkoumáním zve. Každý její uskutečněný počin přináší úlevné projasnění, hlubokou víru a niterný posun. A to nejen pro autorku samou, ale i pro její posluchače.“

Přesvědčte se o tom poslechem alba nebo na koncertě v divadle MANA, kde 20. května vystoupí s Janem Linhartem, ve spolupráci se Štěpánem Škochem a studiem All Senses. Část honoráře autorka věnuje lidem, kteří opustili domov z důvodu válečných konfliktů.

V květnu vyjde též album Zloději snů česko-kanadské hudebnice židovského původu Lenky Lichtenberg, se kterou Milli spolupracuje druhým rokem. Společně s dalšími skladatelkami zhudebnily básně Lenčiny babičky Anny Hany Friesové, které napsala během tří let v koncentračním táboře Terezín. Obě umělkyně připomínají potřebu vzájemné spolupráce tvůrčích a odvážných žen.

Odkazy:

(Tisková zpráva)