Unikátní projekt Folk Swings vydává po roce aftermovie z natáčení a koncertu

Unikátní projekt Folk Swings vydává po roce aftermovie z natáčení a koncertu

Je tomu rok, co unikátní deska Folk Swings, která snoubí legendy českého folku a swingový big band, vyšla na svět. Hned po jejím vydání se stala nejprodávanější novinkou na fyzickém nosiči a prodej vstupenek na jediné dva letní koncerty nebyl jiný. Podívejte se na aftermovie celého projektu od jeho natáčení ve studiu po závěrečný aplaus před plným hledištěm.

Myšlenka tohoto unikátního projektu se rodila celých 12 let. Nositelem nápadu byl aranžér a muzikant Petr Kovařík s bandleaderem B-Side Bandu a producentem projektu Josefem Buchtou. Ale až loňská koronavirová situace dala všem patřičný prostor a možnost k realizaci dávného snu.

Na desce se kromě 18členného big bandu podíleli Jarek Nohavica, Ewa Farna, Vojtěch Dyk, Pokáč, Vlasta Redl, Radek Pastrňák, Slávek Janoušek, Samson Lenk nebo Kristýna Daňhelová. Aranží skladeb se zhostili Petr Kovařík, Pavel Zlámal, Petr Jirák a Jan Steinsdorfer.

Folk Swings aftermovie

Album, které spolu vydala agentura BUJOART a vydavatelství Universal, se těšilo velkých a velmi pozitivních ohlasů. Jedním z hudebních kritiků byl i Milan Bátor z ČRo Vltava, který desku zhodnotil takto:

Jejich aranžmá posunulo folkové songy a balady do úplně jiných dimenzí. Ukázalo se, že písně nejlepších českých folkových interpretů snesou hravě velkolepý bigbandový zvuk. Album Folk Swings provází nádherná žánrová rozmanitost, kromě swingu slyšíme nejčastěji prvky jazzu, funky, soulu, rocku i blues.”

“Pořád tomu nějak nemůžu uvěřit. I po roce, co už deska vyšla, mi dělá neskutečnou radost. A že se stále prodává? Z toho mám radost největší. Opět nemůžeme koncertovat, a proto prodej fyzických nosičů je pro nás jediný finanční příjem. Děkujeme všem fanouškům, kteří na nás takto myslí. Vážíme si toho,” říká bandleader Josef Buchta.

V aftermovie nahlédneme kromě zákulisí nahrávání ve studiu také za oponu jediných dvou koncertů, které se uskutečnily v rámci letní edice festivalu Groove Brno na Biskupském dvoře pod katedrálou Petra a Pavla v Brně.

Byl to fantastický zážitek. Plné hlediště. Toho aby si člověk v dnešní době plné moudrých omezení vážil. Koncert držel pohromadě mnohem lépe, než jsem čekal. Až je mi líto odbýt tolik měsíců práce jenom dvěma koncerty. Kdyby to bylo možné, objel bych s ním celou republiku,” řekl po dvou brněnských koncertech Vlasta Redl.

Projekt Folk Swings je úžasnej zážitek každým coulem. Nejdřív nahráváte svoji písničku s top profi orchestrem, pár měsíců pozdějc předáváte na pódiu mikrofon Jarku Nohavicovi. Pro mě jakožto kluka od počítače, co si občas brnká na kytaru, zkušenost jak z jinýho světa!” Vzpomíná na koncert pod širým nebem Pokáč.

 Zda se ještě podaří spojit tuto unikátní a výjimečnou skupinu muzikantů, je přáním všech účinkujících.

Plánovat můžeme ledacos, ale ta nejistota je stále obrovská. Můžeme se jen modlit, aby se brzy vrátilo vše k normálu a lidi se nebáli opět chodit na koncerty. Protože o tom to celé je. Hrát pro skutečné diváky. To nás všechny nejvíc naplňuje a dělá šťastné. Proto není vyloučeno, že s programem vyjedeme i do dalších měst České republiky. Nic neslibujeme, ale maxímálně se o to snažíme,” doplňuje Josef Buchta.

Desku Folk Swings můžete stále zakoupit na e-shopu . A to jako CD nebo LP.

Zdroj: tisková zpráva