57. festival JAZZ nad ODRĄ – čtvrtek 16.9.2021

57. festival JAZZ nad ODRĄ – čtvrtek 16.9.2021

Festival JAZZ nad ODRĄ, Teatr Polski, Wroclaw, čtvrtek 16.9.2021

Program druhého hlavního koncertu v Polském divadle, kvartet izraelského pianisty Shai Maestra a mezinárodní orchestr Piotra Wojtasika se třemi exotickými zpěvačkami a dvěma ještě zajímavějšími bubeníky, sliboval opět nevšední zážitek.

Shai Maestro Quartet ve složení Shai Maestro – piano, Philip Dizack – trubka, Jorge Roeder – basa, Ofri Nehemya – bicí otevřel večer opravdu nevšedními, zcela neplánovanými volnými improvizacemi. Americký trumpetista Philip Dizack skvěle rozšířil klavírní trio a precizně rozpoznával impulzy kapelníka. Peruánský basista a izraelský bubeník nebyli o nic pozadu. Jeden z vrcholů celého letošního festivalu JnO.

Michal Kratochvíl: Shai se nám v úvodu svěřil s tím, že nemají setlist a hrají dle toho, kam je hudba zrovna zavede. V duchu jsem si řekl, že to určitě jen tak říká, aby učinil představení zajímavějším, ale ono to skutečně byla pravda. Koncert začínají hravou improvizací a na pódiu jsou rozestavěni velmi blízko u sebe, aby tím ještě podpořili napojení jeden na druhého. Pozorně se navzájem poslouchají a reagují na sebe. Fascinovalo mě, kolik prostoru dostala improvizace a musím rovnou říci, že mě toto odvážné vystoupení plné krásných momentů a hudby vytvořené v přítomném okamžiku přímo nadchlo. To je pro mě esence jazzu a dostalo se nám ji vrchovatě. Když improvizace vyústila ve fascinující gradované sólo bubeníka, bylo publikum přímo u vytržení. Vystoupení bylo plné vtípků a výzev mezi muzikanty, kteří jim svou hravostí a rozverností bravurně čelili. Jak sám Shai řekl, je to jako v životě, někdy prostě narazíte hlavou do zdi, ale o tom to přece je. V závěru koncertu došlo i na vkusné zapojení publika, když muzikanti začali melodii nejprve mručet a poté i zpívat, až to byl nakonec vcelku vzletný chorál se zapojením téměř všech diváků. A jak potom celá kapela skladbu dohrála, to byla prostě nádhera. Ovace ve stoje naprosto zasloužené. Za odvahu, za krásu hudby, za přítomný okamžik. Nepřidávalo se však, vše již bylo zahráno, a tak to mělo být.

Projekt Piotr Wojtasik Presents vznikl speciálně pro letošní ročník festivalu JnO. Festivalový orchestr sestavil Piotr Wojtasik ze špičkových hudebníků, se kterými měl tu čest spolupracovat a vystupovat na světových pódiích:

Piotr Wojtasik, Sebastian Sołdrzyński – trubky, Marcin Kaletka, Tomasz Pruchnicki – saxofony, Bartosz Pernal – trombon, Igor Pietraszewski – flétna, Leszek Możdżer, Michał Tokaj – piano, Dariusz Oleszkiewicz – basa, Famoudou Don Moye, Stephen McCraven – bicí,

Emose Uhunmwangho, Magdalena Zawartko, Anna Maria Mbayo – zpěv.

Byla to velkolepá show, plná dynamiky a nespoutané energie, což můžete sami posoudit v níže uvedené videoukázce.

Michal Kratochvíl: Piotr si přizval na pomoc obrovský ansámbl plný zvučných jmen z celého světa a již rozestavění na pódiu slibovalo velkolepou show. Výsledný mix tolika hudebníků pro mě však byl vcelku zklamáním a zdál se mi mírně nesrozumitelný a přeplácaný. Přišlo mi, že mi místy unikal smysl této velkolepé teatrální show. Piotr si ale vše zdatně dirigoval a bylo na něm vidět, že si tuto fúzi afro beatu, soul jazzu a improvizace užívá. Mně se však do mysli během koncertu vkrádaly vzpomínky a zážitky z nedávného koncertu Bokanté v Temešváru, na jejichž vystoupení jsem se také příliš nenaladil. Zajímavé oživení přišlo alespoň v závěru, když se dvěma legendárním bubeníkům vůbec nechtělo ze scény a zahráli nám krátkou improvizaci na své tělo.