A Love Supreme na JazzTM v neděli 4.7.2021

A Love Supreme na JazzTM v neděli 4.7.2021

JazzTM, Piața Libertății, Timișoara, Rumunsko, 4. července 2021

Závěrečný, nedělní večer na JazzTM na náměstí Svobody v rumunském Temešváru přilákal opět víc než 2000 diváků na pestrou jazzovou přehlídku se slibovaným vyvrcholením v podobě JLCO.

Jako na předcházejících dvou koncertech na JazzTM se o naladění publika postarala domácí, rumunská kapela, tentokrát 7th Sense, ve složení:

Sergiu Bivol – trubka, Lucas Contreras – kytara, Albert Tajti – klávesy, Laura Benedek – baskytara, Gabi Matei – bicí.

Sedmý smysl vznikl před dvěma lety v Bukurešti, inspirovaný britskou jazzovou scénou, vytvořil vzorec, v němž dochází k fúzi stylů, přičemž každý člen kapely chce zanechat svou stopu v hudbě, kterou společně vytvářejí. Jejich repertoár se skládá pouze z vlastních skladeb a nabízí moderní a svěží zvuk. 7th Sense chce přinášet paprsek světla a naděje v chaotickém světě kolem nás.

Příjemný úvod finálového večera.

Michal Kratochvíl: 7th Sense se prezentují moderním jazzem přímo ovlivněným současnou jazzovou scénou v Británii, především pak tou v Londýně. Kapela se vyznala z lásky k umělcům jako jsou Nubya Garcia nebo Alfa Mist a v jejich projevu bylo jasně čitelné, že je tento zvuk fascinuje. Nebylo to vůbec na škodu a velmi mě jejich vystoupení bavilo. Další důkaz, že jazz, ať již v jakékoliv jeho formě, je zcela životaschopným žánrem a má potenciál, a dokonce v tomto případě i tendence zaujmout i mladé publikum. Tak ať se daří!

Druhou, velmi očekávanou kapelou byla Bokanté, ve které Michael League, lídr skupiny Snarky Puppy, spojuje groove s world music. Slovo bokanté znamená v kreolštině, mateřském jazyce temperamentní zpěvačky Maliky Tirolien, která v mládí vyrůstala na karibském ostrově Guadeloupe, „výměna“.

Dvojnásobní držitelé ceny Grammy, kytaristé Michael League, Chris McQueen a Bob Lanzetti (všichni ze skupiny Snarky Puppy), legenda bicích nástrojů Jamey Haddad, virtuóz na pedál a lap steel Roosevelt Collier a nepřehlédnutelní perkusisté André Ferrari a Keita Ogawa se spojili, aby vytvořili rozmanitý soubor bohatý na groove, melodie a duši. Hudba má představovat tuto myšlenku kulturní výměny mezi zúčastněnými hudebníky.

Posuďte sami na níže uvedené videoukázce, jak se jim to na JazzTM podařilo. Mne jejich „výměna“ příliš neexcitovala.

Michal Kratochvíl: Bokanté přivezli svou nálož world music a bohužel musím říct, že naživo se do mého vkusu příliš netrefili. Rozhodně se jednalo asi o posluchačsky nejvstřícnější kapelu pro široké publikum, ale mě jejich směsice afro beatu a různých dalších vlivů smíchaných dohromady ponechávala chladným. Zpěvačka se vlnila, nakrucovala a poskakovala jako gazela, roztancovala i část publika, ale já na hodinku aerobiku nebyl připraven. Tři, občas vlastně až čtyři kytary působily poněkud nadbytečně, rovněž tak tři perkusisté. Přišlo mi to celé spíše jako cirkusová show, ale publikum zdá se pobavili a uspokojili.

Očekávaným vyvrcholením třídenního festivalu bylo opravdu velmi vydařené vystoupení pravděpodobně nejlepšího současného jazzového orchestru Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis. Oproti poslednímu jejich vystoupení v brněnském Bobycentru jsme se nedočkali „výchovného koncertu“, ale mimořádně podařeného programu, který korunovalo skvělé, snad 45-ti minutové orchestrální provedení Coltranova díla A Love Supreme, na video ukázce níže najdete první třetinu.

Nezapomenutelný zážitek!

Michal Kratochvíl: Tohle tedy byla paráda. Nevěděl jsem, jaký program zrovna v Temešváru očekávat, ale když Wynton oznámil, že budou hrát Rhapsody in blue, poté Freedom Suite od Sonnyho Rollinse a koncert završí Coltraneovým A Love Supreme, byl jsem již jen při oznámení programu u vytržení. Nádherná prezentace jednoho z nejlepších big bandů ve své vrcholné formě. Vystoupení mělo vše, co si lze jen představit. Špičkové sólové výkony, skvělou souhru a patřičný tah na branku. Byla to prostě paráda a geniální tečka za vydařeným festivalem. Rozhodně to za dlouhou cestu z Česka stálo!

Na závěr ještě pár fotek z noční procházky Temešvárem z JazzTM 2021 okolo Katedrálního chrámu Tří hierarchů.

Festival JazzTM 2021 v Temešváru nám přinesl pestrou přehlídku jak domácího rumunského, tak evropského jazzu s jasným americkým vrcholem! Výborná dramaturgie, přesná organizace, skvělý sound prakticky na celém náměstí, efektní profi-světla a značný zájem diváků nás velmi mile potěšily. Zkrátka to bylo nad očekávání vydařené naladění na unikátní Gărâna Jazz Festival na jedinečné Poiana Lupului (Wolf’s Meadow) u horské vesnice Gărâna v Parcul National Semenic Cheile-Carasului, o čemž připravujeme podrobné reporty.