GARANA Jazz Festival – sobota 10.7.2021

GARANA Jazz Festival – sobota 10.7.2021

GARANA Jazz Festival, Garana, Rumunsko, sobota 10. července 2021

Po třech skutečně výživných festivalových večerech zkomplikovaly opakované bouřky začátek čtvrtého festivalového koncertu, který musel být ještě víc opožděný než obvykle.

Kolega Michal Kratochvíl se po bouřce v břichu kurýroval, proto chybí jeho komentáře ze čtvrtého večera na Vlčí louce.

První vystoupení patřilo rumunské čtveřici Sorin Zlat Quartet. Po boku vedoucího pianisty Sorina Zlata hráli Cătălin Milea – saxofon, Mike Alex – basa a Iulian Nicolau – bicí. Jejich koncert byl překvapivou, dosti hutnou fúzí jazzu, latinskoamerické hudby, popu a vážné hudby, srozumitelnou jen pro vnímavé a soustředěné posluchače.

Zajímavý úvod večera po téměř 4 hodinách intenzivních bouřek.

Příjemné zklidnění přinesl sólový recitál izraelského pianisty Omera Kleina. Jeho hudba je bezbřehá, protože organicky vstřebává nejrůznější inspirační zdroje a neustále posouvá mainstreamové jazzové koncepty do budoucnosti. Omerovo koncertní vystoupení v Garaně se nadmíru vydařilo díky jeho velmi nápadité interpretaci vlastních kompozic.

Jasný highlight čtvrtého festivalového večera.

 

Očekávaný vrchol večera mělo přinést trio špičkových muzikantů Helbock / Jansen / Studnitzky. Rakouský pianista David Helbock s německým trumpetistou Sebastianem Studnitzky a kytaristou Arne Jansenem rozehráli v Garaně svůj nejnovější projekt nazvaný The New Cool. Se svým novým triem se totiž David Helbock obrátil ke cool jazzu, inspirován inovacemi svého idolu Lennieho Tristana.

Upřímně, pro mne byla jejich velmi citlivě zahraná hudba až příliš chladná, takový však asi má být The New Cool jazz.

Hvězdná půlnoc na Vlčí louce se při koncertu trumpetisty Petre Ionuțescua a elektronického mága Daniela Dorobanțua zbarvila do neuvěřitelné kombinace barev. Divoká světelná show doprovázela jejich duet, který kombinoval zvuky trubky a klavíru s elektronickou hudbou, inspirativní odbočku od jazzu směrem k ambientu, jak se můžete přesvědčit na video ukázce níže.

Omlouvám se, dlouho jsem jejich poněkud jednotvárnou muziku nevydržel.