Jazz, folklór a soudobka v komp(l)otu Irvina Venyše s Epoque kvartetem
IRVIN VENYŠ & EPOQUE QUARTET: Komp(l)ot

Jazz, folklór a soudobka v komp(l)otu Irvina Venyše s Epoque kvartetem

IRVIN VENYŠ & EPOQUE QUARTET: Komp(l)ot
zvuk
100
obal
100
hudba
100
Hodnocení čtenářů8 Hlasů
98
100

9 Skladeb / 7 Skladatelů / 5 Muzikantů / 1 Komp(l)ot“, tak sami protagonisté projektu Czechs Cross Over vyjádřili ono propojení hudebníků a skladatelů, kteří rádi překračují žánry a mají potřebu tvořit právě nyní, kdy kultura a umění mají ustláno na trnech. A výsledkem je album „Komp(l)ot“, jež 1.února vyšlo v jejich vlastní režii. A to nejen v digitální formě, ale též v limitované edici 400ks jako unikátní CD s grafikou výtvarnice Jitky Petrášové „Kompot“, reprodukované na obalu a inspirující k hravému titulu alba…

Klarinetista IRVIN VENYŠ a smyčcové kvarteto EPOQUE QUARTET společně vyzvali několik českých skladatelů, aby pro ně zkomponovali skladby v širokém žánrovém rozpětí – od jazzu přes inspiraci folklórem až po meditativní soudobou vážnou hudbu. Během loňského podzimu a zimy tak v rámci projektu Czechs Cross Over spatřilo světlo světa devět kompozic, k nimž vznikly premiérové studiové nahrávky, videa a rozhovory se skladateli, dostupné na výše uvedeném webu projektu.

Dlužno dodat, že Venyš s Epoquem už jedno společné album vydali, a to před osmi lety s příznačným titulem „Crossover“, jež jsem tady také recenzoval. A v podobném duchu je i novinka. Ke čtveřici autorských opusů soudobých skladatelů protagonisté tentokrát zařadili tři jazzové perly od Djanga Reinhardta, Carla Fischera a Chicka Corey.

Alexey Aslamas: Zase déšť / Irvin Venyš & Epoque Quartet

Album otevírají „Kukačky“ Petra Wajsara. Ten ani na téma Chopinových etud nezapřel jazzové myšlení; k ponorným smyčcům přidal swing, a to i s gypsy kořením. Miroslav Kolacia, mimochodem primáš cimbálovky Musica Folklorica, přispěl úpravou moldavské lidové písně „Cimpoiasca“ s patřičným balkánským řízem.

Alexey Aslamas, jinak primárius Smyčcového kvarteta Pavla Bořkovce, napsal lyricky melodickou skladbu „Zase déšť“, která vyzněla nádherně najazzle a´la ECM. Poté v Aslamasově aranžmá zní gypsy-swingová, šťavnatá svižnůstka „Douce Ambiance“ Djanga Reinhardta. Následuje jazzový standard Carla Fischera „You´ve Changed“, velký hit zpěváka Frankieho Lainea, s příchutí tanga a filmové romantiky, s výtečným, milostně naladěným klarinetem. Čtyři z legendárních „Children´s Songs“ (No.6, 7, 18 a 19) Chicka Corey z repertoáru britského Smith Quartet (tj. v aranžmá Iana Stewarta) jsou interpretovány navýsost zdařile. Perfektní frázování, sazby, odstínění nálad, práce s dynamikou, to vše vystihuje radost, čistou naivitu, bezstarostnost a bezprostřednost dětských písní; Venyš zde navíc vedle klarinetu hraje také na sopránsax a basklarinet, takže barvy návratů do dětství jsou patřičně bohaté. Album pak dospěje k finálové kompozici, bezmála patnáctiminutovým „Vzletům a dozvukům“ talentovaného mladého skladatele Iana Mikysky. Pärtovsky meditativním, ponorným, zprvu s táhlými smyčci a pobrukujícím, přizvukujícím, tetelícím se klarinetem; posléze klarinet převezme meditační polohu a smyčce zvrásní. V samotném závěru osamí klarinet a vnoří se do pozvolna zkomírajícího zvukového toku…

Mimořádně vypravené a hudebním obsahem skvělé i zábavné CD lze koupit zde.

Ian Mikyska: Vzlety a dozvuky / Irvin Venyš & Epoque Quartet