Orchestrální krev vnikla do žil tria Vein

Orchestrální krev vnikla do žil tria Vein

zvuk
100
obal
80
hudba
90
90

Švýcarské klavírní jazzové trio VEIN si dál zahrává s klasickou hudbou. Po komorně laděném albu „Vein plays Ravel“ z roku 2017 zavítalo vloni do Hradce Králové na Jazz Goes To Town s projektem „Symphonic Bop“, ve kterém se představilo rozšířené hned o celý orchestr! Byl jím švédský NORRBOTTEN BIG BAND (pod taktovkou Joakima Mildera). Hned druhý den pianista Michael Arbenz, kontrabasista Thomas Lähns a bubeník Florian Arbenz s bigbandem odcestovali do polských Katovic, kde album „Symphonic Bop“ natočili. Letošního 8.března jej vydal nizozemský label Challenge Records International.

VEIN feat. Norrbotten Big Band: "Symphonic Bop"-Trailer

Čtyřiapadesátiminutové album je zaplněno výhradně autorskou tvorbou tria. Orchestrální aranže jsou syceny fúzí jazzu a impresionistické či neoklasické hudby. Vyznačují se až tekutou proměnlivostí barev a dynamiky, stejně tak výtečnými výkony sólistů, a to nejen ze strany tria Vein coby vůdčího elementu.

Hned v úvodu zazní nejdelší kompozice šestitrackového alba – „Boarding the Beat“ Floriana Arbenze. Bohatě členěný tok začíná lyrickou zvukomalbou, posléze se roztepe a postupně zhoustne, pak vyšlehnou bigbandové sazby. Když nastoupí klavírista k sólu, obnaží se ale pouze trio, a je to nářez; ten pak umocní i orchestr. Téměř swingový tah se zhutní v hardbopový s erupcemi bicích, vše korunuje výborné sopránsaxofonové sólo (Hakan Broström) s triovým doprovodem. Následující „Willi´s Pool“ představuje uvolnění v podobě skladbičky až dětsky rozverné. Podobně odlehčená je triová svižnůstka „Fast Lane“ se sólem bubeníka. A je tu další vrchol – dvanáctiminutová kompozice Michaela Arbenze „Under Construction“. Šťavnatě řízné bigbandové sazby jsou tu vzrušujícím způsobem narušovány postupně sólem kontrabasu, piana, trombónu (vynikající Arvid Ingberg) a bicích. Hlubokým spirituálním ponorem se vyznačuje skladba „Passacaglia“ s rozkvetlými barvami a pozvolným zahušťováním, evokující tak Marii Schneider. Vyznamená se tady též barytonsaxofonista Per Moberg. Album vrcholí bezmála desetiminutovou jízdou mezi bopem, Stravinským a jazz-rockem „Groove Conductor“, do níž trio stačilo vtěsnat i rozvolněnost soudobé hudby, elektronicky zesílenou basovou linku, syntezátorové sólo a náznak swingu.

Copak to bude v žilách tria Vein kolovat příště?

VEIN feat. Norrbotten Big Band "Symphonic Bop" - Boarding the Beat