Tomáš Sýkora vydává album sólového klavíru!

Tomáš Sýkora vydává album sólového klavíru!

Český skladatel, klavírista, producent, aranžér a pedagog TOMÁŠ SÝKORA vydává v těchto dnech autorské album sólového jazzového klavíru s projektem „Songs And Old Forms“. Jde o prolnutí jazzu a vážné hudby, místy okořeněné jemnou elektronikou. Křtít ji bude 9.listopadu (od 19.00) v pražském Jazz Docku…

Tomáš Sýkora (roč.79) byl na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze žákem Karla Růžičky (kompozice) a Hanky Kaštovské (klavír), poté absolvoval studia hudby na pražské AMU u Juraje Filase. Je členem The Prague Six, skupiny šesti mladých českých skladatelů, jejichž bigbandové kompozice nahrál Concept Art Orchestra na album, které bylo oceněno žánrovým Andělem jako nejlepší jazzová nahrávka roku 2015. Jeho skladba „Undefined“ CD uzavírá. Skládá též hudbu pro film a divadlo.

Od roku 2006 se věnuje originálním kompozicím pro sólový klavír. Jeho „A Song About Šoša“ získala cenu OSA v kategorii Nejlepší česká jazzová kompozice roku 2013. Sólové album obsahuje 14 skladeb, jež měly být původně vydány v notové podobě.

V momentě, kdy jsem měl celý repertoár hotový, jsem se začal zaobírat myšlenkou prezentovat je koncertně a vyzkoušel si tak pro mě dosud neprobádanou disciplínu sólového hraní,“ přibližuje proces vzniku alba sám tvůrce. „Hlubším studiem těchto skladeb se mi otevřely nové interpretační a improvizační možnosti a vybrané skladby tak dostaly další rozměr.“

A jak se kompozice proměňovaly, nekončící tvůrčí proces zavedl Sýkoru k myšlence obohatit tento klavírní projekt elektronickými prvky a vydat je na regulérním albu (do té doby byly průběžně zveřejňovány na Youtube).

Je nabíledni, že je na co se těšit!