Nechat ležet? Nové album Libora Šmoldase rozhodně ne!

Nechat ležet? Nové album Libora Šmoldase rozhodně ne!

zvuk
100
obal, booklet
95
hudba
100
98

Náš přední kytarista LIBOR ŠMOLDAS se potřetí spojil se zvukem Hammondových varhan a je z toho opět majstrštyk! Začalo to před 12 lety v kvartetu Ondřeje Pivce, v roce 2013 již pod svým jménem na nynějším dvorním labelu New Port Line s Brianem Charettem a Tomášem Hobzekem na výtečném albu „Soul Mates“ a nyní opět díky vydavatelství Petra Marka pod hlavičkou Libor Šmodas ORGAN TRIO na CD „Lay It Down!“. Tentokrát s nadějným varhaníkem Jakubem Zomerem a bubeníkem Václavem Pálkou, čerstvým absolventem jazzové stáže v Kodani.

Sedmapadesátiminutové album obsahuje jedenáct skladeb, kromě jedné (od Zomera) všechny z pera lídra. Spojení kytary, varhan a bicích v tomto přímočarém jazzu a´la Blue Note již nemůže přinést nic nového, přesto zůstává ona směs hard-bopu, groovů a rhythm-and-blues stejně třaskavá dnes jako v letech šedesátých. Hutný riffový odpich, naznačující již funkovou říznost, Nechat ležet? Nové album Libora Šmoldase rozhodně ne!odpálí album hned v úvodním tracku „Well-Rounded Squares“. Až narockovělé groovy sytí „K Stands For Kenny“, kde kytarové sólo plné napětí zvedá ze židle. Nechybí ani parádní swingová jízda v „Blue Print“, včetně sóla bicích, stejně tak výtečně Šmoldasovo a Zomerovo frázovaní v nabluesovělé „Any Moment Now“ či soulová zpěvnost v „Hoboken Detour“. Každá ze skladeb na tomto albu skrývá výrazný nápad; ačkoli jde o jednotný styl, nejsou si tak podobny jedna druhé, jak by se mohlo snadno stát. Třeba v „Into the Blue“ vykreslí Šmoldas na minimalistickém podloží téměř hispánské obrazy, soulově-funkovou rozverností je obdařena svižnůstka „Mr.Dinosaur“, všichni tři pak swingem rozpáleni uhánějí jako o život v Zomerově hard-bopové vypalovačce „Without Knowing Why“. Osvěží také žiletkově řezané, jižansky blues-rockové riffy v „Sophisticated“ a „Six Teas“. Album uzavírá bezmála osmiminutová balada „Lament“, jež je uvedena jako bonus track. Vymyká se totiž celkovému vyznění. A jestliže Šmoldas v předchozích skladbách dokazuje svůj nevšední skladatelský a interpretační um, zde se mu podařilo nahmatat srdce soulové hudby! A věřme, že prst z tepu tak nádherné hudby již nesejme. A to platí i pro jeho kongeniální spoluhráče…

Libor Smoldas Organ Trio: Blue Print

Nechat ležet? Nové album Libora Šmoldase rozhodně ne!

Napomáhá tomu i perfektní zvuk nahrávky, jež vznikla během dvou červnových dní loňského roku ve studiu Svárov (Lukáš Martínek). O mix a mastering se pak postaral Matouš Godík. Obal a booklet je ve znamení stylových fotografií Alžbety Jungrové a designu Yvone Baalbaki.

Tak tohle CD rozhodně nenechte ležet…ladem!