Milli Janatková Quartet a hosté – nové CD Mým kořenům

Milli Janatková Quartet a hosté – nové CD Mým kořenům

Křest alba se koná v pražském klubu Jazz Dock již tuto sobotu 1.4.2017 od 19:00. Na koncertě se vedle kvartetu zpěvačky, skladatelky a výtvarnice Milli Janatkové představí také hosté: Marta Töpferová, Ridina Ahmedová, Antonia Nyass a Vojtěch Nýdl (Clarinet Factory). Nové CD ještě před vydáním sklidilo nominaci na nezávislé ceny Tais Awards, a je možné jej získat v distribuci Supraphonu.

Nové album Milli Janatkové navazuje na její pozoruhodný sólový debut „Proměna“, který získal v USA celkem osm nominací na prestižní ceny Independent Music Awards a dvě nominace na Tais Awards. Dalším autorčiným krokem na cestě k proměně sebe sama je hledání kořenů vlastní rodiny a touha navázat úsilí na to nejlepší, co lze v rodinné i kulturní historii najít. Zdrojem naděje a důvěry jí je odvaha našich předků, kteří prožili život v dnes těžko představitelných podmínkách. Milli na albu vychází z pozapomenuté tvorby své pratety, česko-americké skladatelky a spisovatelky Věry Kistlerové, jejíž písně pro tento projekt upravili společně s jazzovým pianistou Markem Novotným, který bravurně přepracoval instrumentální složku. Na výsledných aranžích se podíleli i ostatní členové kvarteta a hosté – Vojtěch Nýdl (Clarinet Factory), Robert Fischmann a Michal Wróblewski. Žánrově album krouží nejvíce kolem jazzového chansonu. Silné momenty přináší Milli ve vlastních hlasových aranžích a v charakteristicky vrstvených vokálech jejích autorských skladeb odkazujících se (nejen) k lidovým písním. Hlas Milli Janatkové disponuje podivuhodnou škálou barev a emocí, dokáže být silný, naléhavý i něžný, vždy je však ve službě písně a jejího příběhu.

Celým albem se prolíná trojí příběh: pozapomenutý (a přitom tolik aktuální) příběh paní Věry – válečné nevěsty, dále cesta Milli pátrající po kořenech a do třetice příběh vycházející z písní samotných a jejich řazení na albu. Jakkoli druhé autorčino koncepční album čerpá inspiraci z minulosti, zvukem a vkusným pojetím všech skvělých muzikantů je naprosto současné – stejně jako její malby z kraje předků či fotografie v bookletu; představují krásný odraz vlastních kořenů v přítomnosti.

CD je součástí stejnojmenného projektu Milli Janatkové, na kterém (mj. díky podpoře Státního fondu kultury ČR, Města Mělník a úspěšné crowdfundingové kampaně na Hithitu) autorka pracuje od léta 2015 a který zahrnuje mj. soubor maleb, publikaci a veřejné kulturně vzdělávací akce.

Zdroj: tisková zpráva