Jazz z Rubensova města pro každého

Jazz z Rubensova města pro každého

zvuk
90
hudební úroveň
90
obal
80
87

Na východoslovenském labelu Hevhetia vyšlo další pozoruhodné album zahraničního souboru! Je jím příznačně nazvaný debut „SONGS FOR EVERYONE“, jež natočil JELLE Van GIEL GROUP z druhého největšího evropského přístavu Antverpy (alias Rubensovo město či Jeruzalém západu).

Tento soubor založil v roce 2011 znamenitý belgický bubeník Jelle Van Giel (roč.86) všestranný hudebník, rozkročený mezi swingem, vážnou hudbou, moderním jazzem a afro-beatem, jenž bubnuje soustavně již od svých dvou let! Bývalý člen International Dutch Quartet se obklopil neméně špičkovými instrumentalisty z mladé jazzové scény zemí Beneluxu; velmi svěží autorskou (výhradně kapelníkovu) fúzi jazzu, rocku, popu a klasické hudby s ním vytvářejí kontrabasista Janos Bruneel, pianista Bram Weijters, kytarista Tim Finoulst, trumpetista Carlo Nardozza, tenorsaxofonista Steven Delannoye a altsaxofonista Erik Bogaerts. A Jelle Van Giel nechává individuální prostor nejvíc právě jim, což je navýsost sympatické; ačkoli (nebo právě proto) je zdatným a tvůrčím typem bubeníka, přílišné sólování by tak pečlivě modulovaný jazz ubilo…

coverVíce než osmapadesátiminutové album obsahuje 8 skladeb, jež se vyznačují až písňovou kompoziční nekomplikovaností, lahodně lyrickým, melodicky barevným zvukem, chytlavými motivy a gradací hudebního toku, jak se sluší na moderní komorní jazz nejvyšších kvalit. A samotné album postupně nabývá také na intenzitě – začíná neobyčejně lyricky a končí svižnůstkami bopového a groovového charakteru. Úvodní trojlístek kompozic („A New Beginning“, spirituálová „Cape Good Hope“ a filmově chutnající „What About It“) zaujme elastickou rytmikou a skandinávskou náladou, umocněnou wakeniusovsky znějící kytarou, perlivým pianem, barevnými souzvuky dechů a melodickými sóly saxů a trubky. První vrchol přichází se čtvrtým trackem – více než desetiminutová pecka „Madness“ od úvodní lyriky sklene k minimalistické figuře piana a hutné rytmice, nad níž se vzepnou tenorsax a trubka v mistrně vystavěných sólových chorusech. Příkladem svižné bopovky budiž následující „Coast To Coast“ se sóly piana, altky a bicích. K poslednímu zlyričtění na albu dojde v nádherné „Aturyah“, kde se mimo jiné zaskví kytarista v sóle abercrombieovském stylu a kontrabasista v sólových melodických klenbách. A pak už dvojí vrchol ve finále – „The Truth“ s mistrovskými sóly a vyhrávkami dechových nástrojů, piana a kytarovým beglajtem vespod a závěrečná pětiminutovka „Tiffany´s Dodo“ s vynikající trubkou, kytarovým staccatem, dvojsólem saxů a codou v podobě tutti.

Jelle Van Giel Group - Cape Good Hope (song for Africa)