Vydařený debut Aga Derlak Tria

Vydařený debut Aga Derlak Tria

zvuk
hudební úroveň
obal desky
4.7

Na slovenském labelu Hevhetia vydalo svoje debutové album další trio, a opět z Polska – je jím jedno z nejnadějnějších z nastupující generace: AGA DERLAK TRIO. Album se zove příznačně „FIRST THOUGHT“.

Trio založila v roce 2012 talentovaná pianistka Agnieszka Derlak, též výhradní autorka repertoáru. Na padesátiminutovém albu, natočeném v rozhlasovém studiu v Gdaňsku a opatřeném vskutku vydařeným coverem, hraje opravdu šikovná a živá rytmika – kontrabasista Tymon Trabczyński a bubeník Bartosz Szablowski.

Derlaková do své klavírní hry dokáže promítnout leccos, aniž by to bylo ve stylu příslovečného dortu pejska a kočičky. V úvodní kompozici „Troublesome“ zazní hard-bop, nabluesovělý swing i bachovské kaskády, pořádně svižný be-bop, zatímco rytmika střídá rychlost, přičemž zachovává hutnost a syrovost a prvním ze svých sól se stačí blýsknout bubeník. Následuje hispánsky vášnivý „Brainstorm“, více než jednáctiminutová, bohatě členěná a emotivně odstíněná klavírní jízda, za kterou by se nemusel stydět ani Chick Corea v plné síle, ozdobená nádherným kontrabasovým sólem a výrazně tympánovou a eruptivní hrou bubeníka. Nejdelší skladba alba, „Relief“ (13 minut), je příkladem niterně vystavěné balady, sycené opravdovou (nikoli pouze kašírovanou) lyrikou s výrazně melancholickou náladou, postupně dynamizované, zhušťované, emotivně gradované – takhle nějak pracoval s podobnými tématy Keith Jarrett. A kontrabasové sólo tento lyrický skvost v závěru korunuje. Vrcholem alba však

budiž nejsvižnější „Glow“ (10:46) – výrazný motiv je kouskován, přičemž trio buduje napětí, samozřejmě s přispěním nápadité práce s dynamikou a rytmickými figurami. Klavírní hra místy zní chopinovsky, zatímco basa je riffovitě přímočará, bicí výbušné, v závěru se blýsknou sólem. Závěrečná kompozice „Awakening“ je příznačně budována postupně, s kumulovaným vzedmutím – nějak takhle se odvíjela i hra E.S.T., kteréžto trio je pro evropský jazz již v podstatě archetypem. Při této umně budované gradaci však Aga Derlak Trio – budiž mu to přičteno k dobru – zůstává své… čímž ještě více vynikne kompoziční um mladé polské pianistky!

Trio vystoupilo na loňském Letním festivalu Hevhetia v Košicích. Zde je záznam opravdu náramně vydařeného koncertu, jehož lahodnou chuť dokázalo promítnout i do studiové nahrávky debutového alba:

Hevhetia 2014: Aga Derlak Trio