Osamocený statečný rytíř Andy Belej

Osamocený statečný rytíř Andy Belej

Prý v něm má Slovensko konečně svého Dana Bártu! Každopádně se u našich východních sousedů objevil výrazný jazzový zpěvák: ANDY BELEJ. Andrej se narodil v Prešově v roce 1971, živí se jako pedagog na uměleckých školách a svůj vlastní soubor, kvartet, založil před třemi lety. S ním také natočil v košickém studiu Klakson svůj albový debut „LONELY“ pro ambiciózní slovenský label Hevhetia. Původně se album mělo jmenovat „Valiant Knight“, t.j. „Statečný rytíř“, ale Andy Belej se nakonec rozhodl pro jiný, taktéž symbolický titul. Kompozice téhož jména však desku uzavírá a barevný portrét rytíře pokrývá stříbřitý kotouč s hudebním záznamem.

Osamocený statečný rytíř Andy BelejBelejův doprovodný QUARTET tvoří hráč na elektrickou basu VILO CICOŃ, bubeník VILO STANEK a dva výrazní sólisté: klávesista a také spoluautor Belejova repertoáru DANIEL ŠPINER a kytarista PECI UHER, za nímž se skrývá rockový matador Peci Uherčík. Třikrát se zde dostanou ke slovu saxofonista Majo Garbera a perkusista Jozef Zima. Album „Lonely“ obsahuje 8 původních skladeb, z nichž jedna je ve slovenštině, ostatní v angličtině, která samozřejmě do úst jazzového zpěváka pasuje lépe. Na textech se podílelela Alena Belejová, Andyho manželka.

Pěvecký projev Beleje je sympaticky civilní, spíše tlumený, nepotřebuje exhibovat, sólový scat zazní jen dvakrát (přitom se Andy jeví být velmi dobrý!), vítězí píseň jako taková. Jeho hlas je sytý a čistý, v rychlejších kusech silný, v baladách patřičně rozechvělý, hudební kostra vyrůstá více z art-rocku než z jazzu, instrumentální sóla ji však jazzově obalují. V úvodní, svižné True Love graduje Špinerovo piáno, v baladě Lonely se vedle lyrizujícího scatu zaskvěje Garberův tenorsaxofon, v chytlavé „popovce“ The Maps On Your Skin jsou nepřeslechnutelné hammondky, ve svižném funky There´s No One zní dlouhé, bullockovsky vystavěné kytarové sólo, bluesově laděná pecka Crying připomíná nejlepší songy Kurta Ellinga a akustické piáno zde opravdu perlí, jazzůvka La, la, la Andymu sedne jak ten příslovečný hrnec na konec zad, lalalavý refrén se vám zadře pod kůži, stejně tak kytara jak od Granta Greena, slovensky zpívaný Čínský drak je funky jízda s hendrixovsky kytarovým antré a art-rockovým finále, kde rozhodně nepřeslechnete altsaxofonové sólo, aby celá kolekce vyvrcholila členitou a gradovanou baladou Valiant Knight s příchutí latiny, nápaditou art-rockovou kytarou a osvěžujícím duetem scatujícího hlasu a piána.

Tenhle debut představuje hodně vysoko nasazenou laťku! A nejen pro Beleje…