Protože jsi ty, Julie, vzniklo hezké album...

Protože jsi ty, Julie, vzniklo hezké album…

zvuk
hudební úroveň
obal desky
4.3

Když jsem vloni psal portrét floridské zpěvačky JULIE SILVERA, vyslovil jsem přesvědčení (a zároveň přání), že by si rozhodně zasloužila natočit druhé album – vždyť to jediné dosavadní vyšlo již v roce 2002!

A zaplaťbůh jsem se dočkal. V létě (a opět vlastním nákladem) zrealizovala konečně další albový počin – jmenuje se „BECAUSE THERE IS YOU“ a natočila ho poněkud překvapivě v tom nejprostším, nejkomornějším duchu, až na dvě výjimky pouze s doprovodem kytary. Zatímco na debutovém albu hrálo doprovodné klavírní trio, na novince sólový kytarový doprovod narušuje jen v úvodním standardu autorské dvojice Arlen&Mercer “Blues In the Night“ přidaný kontrabas Chucka Bergerona (ex-Kevin Mahagony, Randy Brecker, Buddy Rich, Woody Herman Big Band) a trubka Stevea Aherna (doprovázel např. Arethu Franklin, Manhattan Transfer a Tonyho Bennetta). V následujících jedenácti písních zní vytříbený kytarový doprovod (s občasnými krátkými sólovými party, přičemž se kytara zdvojuje), aby pak v závěrečné notoricky známé svižnůstce „Honeysuckle Rose“ obohatil zvuk znamenitý houslista Federico Britos (ten má na svém kontě již několik Grammy díky spolupráci na projektech Charlieho Hadena, Beba Valdise, Izraela Lópeze a Astora Piazzolly). A také koncertuje po klubech v duu s kytaristou, jenž nese veškerou tíhu instrumentace nového alba Julie Silvera – Jorge Garcia. Ten pochází z Kuby, proslavil se účinkováním v doprovodných kapelách Tonyho Bennetta, Richieho Colea, Patti Page, Triniho Lopeze, Joela Greye a Enriqua Iglesiase. Jeho kytarová hra se mistrně pohybuje po linii Wes Montgomery-Pat Martino-Django Reinhardt, což dokazuje nejmarkantněji v rychlejších skladbách – „You Stepped Out Of a Dream“, „Lulu´s Back In Town“, „If I Were a Bell“, If You Never Come To Me“ a „What´s New?“.

888295136358.170x170-75Juliin příjemný, teplý, neexaltovaný, ale přesto emotivně bohatý, barvami sytý hlas naopak zdobí především balady – „Body And Soul“, „P.S. I Love You“ a dvě autorské písně: „Lullaby (Never Stop Pretending)“ a titulní „Because The Is You“, kabaretním stylem se nechala inspirovat v „Makin´Whoopee“. Ale i v rychlých pasážích velmi precizně frázuje a artikuluje, takže každé slovo je čitelné. Ve zpěvu ctí melodii, ani jednou nescatuje, respektive neimprovizuje. To je plně na kytaristovi, ale i ten více šperkuje doprovod, než by se pouštěl do velkých sól. Je to vlastně odvážné, utáhnout tímto způsobem více než čtyřicetiminutové album sice krásných, ale již profláklých jazzových standardů – budiž dvojici ke cti, že se jim to podařilo. Vznikla tak svěží písničková kolekce, která má vyšší ambice než být jen nerušivým pozadím k randezvous při víně a svíčkách.

Ukázky a možnost stažení alba zde: http://www.cdbaby.com/cd/juliesilvera