Svěží, rozverné, objevné a hravé Hřiště Camille Bertault a Davida Helbocka naživo nesmírně bavilo

Svěží, rozverné, objevné a hravé Hřiště Camille Bertault a Davida Helbocka naživo nesmírně bavilo

Francouzská zpěvačka Camille Bertault a rakouský klavírní virtuóz David Helbock nazvali loňské společné album výstižně Playground a s tímto programem se 19. února 2023 představili i v divadle Semafor v Praze. Camille Bertault svým šarmem okouzlila Semafor již před rokem a půl a i na tento koncert můžete na Jazzportu zavzpomínat!  

Aby mohli naplno dostát názvu alba (Hřiště), měli oba připraveny loopery, modulátory zvuku a všemožné další triky, které se v moderních krabičkách či pultících ukrývají. Naštěstí je využívali tak, aby vystoupení povýšili a mohli smysluplně vrstvit a obohacovat zvuk dua. David také občas piano Petrof dobarvil nebo zkreslil a stejně si se svým vokálem pohrávala i Camille. Vystoupení díky tomu bylo nesmírně barevné, čemuž samozřejmě přispívá i sama Camille svým místy až kabaretním přednesem a úžasný rozptyl repertoáru od brazilské hudby, klasiky až přes pop. Následné zarámování těchto stylů do jazzových improvizací naskýtá nejeden vzrušující moment. Logicky se tedy hrály skladby nahrané na již zmiňovaném albu. Například správně švihlá Lonely Supamen, inspirovaná skladbou Lonely Woman od Ornetta Colemana, podtržená ztřeštěným kabaretním přednesem Camille s výkřiky, sténáním i deklamacemi v úvodu. To vše za skvělého doprovodu Davida, který se opravdu stal špičkovým vytříbeným hráčem.

Z klasiky zazněly báječně secvičené etudy od Alexandra Skrjabina, kde jim to dohromady šlapalo jedna báseň. Rozverná Aide moi byla další úžasně hravá věc. David vytvářel perkuse uvnitř piana, Camille sekundovala sketováním a pestré doprovody se střídaly jeden za druhým. Jednou byl vepředu David, jednou Camille a takhle se skladba nápaditě přelévala po celou dobu jejího trvání. Invence obou nebrala konce, ať už ve výrazně nápaditých vokálních kreacích, tak ve hře na piano. David hrál uvnitř piana velmi často a struny tlumil třeba i hozenými papíry. Došlo i na vkusný pop v podobě New World od Björk nebo na tribut Hermeto Pasqualovi ve skladbě Para Hermeto. Takovéto báječné vystoupení plné radosti, napojení a hudebního souznění je radost zažít naživo! V publiku samozřejmě opět nechyběl ani Jiří Suchý, který si Camille velice oblíbil…

Fotky: Barka Fabiánová