Camille Bertault svým šarmem okouzlila Semafor
Camille Bertault foto: Barka Fabiánová

Camille Bertault svým šarmem okouzlila Semafor

Camille Bertault, mladá francouzská zpěvačka, o sobě říká, že zpívá stejně, jako dýchá. Přetékající fantazií a kreativitou francouzsky otextovala mnohé jazzové standardy a zpívá je na koncertech. Za svou strmou kariéru vděčí internetu, sama natočila a nazpívala část Coltranova standardu Giant Steps. Video umístila na youtube a záhy jej zhlédlo 730 tisíc lidí. Brzy poté, v roce 2016, se objevilo její první album En vie. Nyní na turné prezentuje aktuální desku Le tigre z minulého roku a konečně se její francouzsko-libanonský kvartet mohl opět představit v Praze. 25.10.2021 zahráli v divadle Semafor a na koncert se přišel podívat i sám Jiří Suchý, kterému Petr Pylypov věnoval tento koncert k narozeninám.

Hudebníci postupně přichází na pódium, první perkusista Minino Garay a postupně se přidají Fady Farah – piano a Christophe Minck – kontrabas. Příjemná hudba se line z pódia, Camille ji doplňuje tanečními kreacemi a místy vystoupení nabírá až kabaretní ráz. Šansonová nálada z první skladby se záhy změní ve druhé rozjeté latince. Na konci perkusista hraje na chrastítka u basisty a Camille s nimi zpívá. Celý koncert uvádí svou roztomile francouzskou angličtinou, s basákem si střihne duet o stárnutí a pak zas již s celou kapelou pokračuje v představování nového alba Le tigre. Sděluje nám zábavný příběh, jak chtěla použít text od Charlese Bukowského, ale nedostala na něj práva, tak použila prvních pár slov v angličtině a pak bez okolků pokračuje ve francouzštině. V další kompozici hlasem imituje trumpetu a dále nás baví tanečky, když zrovna nezpívá. 

V závěrečné části vystoupení představí ještě krásně rozjetou Todolist, aby nás na závěr přenesla do New Yorku. Tento koncert byl výjimečný tím, že na něm byl i tatínek Camille a v přídavku si s ní zahrál jednu skladbu a krásně tak uzavřeli příjemný večer.

Fotky: Barka Fabiánová