Festival Space X - den první
Foto: Anna Šolcová

Festival Space X – den první

Festival alternativní, elektronické a ambientní hudby Space X 2022 v Divadle X10 nabídl již počtvrté příležitost prezentace tvůrcům z České republiky i ze zahraničí z okruhu akustické i elektronické hudby. 23.9.2022 ho svým minimalistickým maximalismem v intencích ambientu a experimentální elektroniky zahájili Kora et le Mechanix. Zdárně se jim podařilo navodit atmosféru asi pro 10 posluchačů, a to nejen hudbou, ale i zajímavými obrázky promítanými na zeď za nimi.

Tellemarkk se prezentují hudbou bez hranic ve spontánní kombinaci elektroniky a hlasu. Zvuková pestrost tohoto tria skvělých improvizátorů mě velice baví. V zásadě nám představili celé své album již z roku 2017, tak snad se také brzy dočkáme nové nahrávky. Vrcholným číslem pro mě byla tably kupředu hnaná skladba Párový tanec Šivy a Šakti, ve které si značný prostor uzmul basklarinet Pavla Hrubého. V Lulu všechny dojímá Dorota Barová svým líbezným hlasem a v Meditaci s kouzelným prstenem zase dostává prostor Tomáš Reindl se svými hračičkami a právě kouzelným prstenem.

Festival Space X - den první

Milli Janatková v doprovodu Jana Linharta prezentovala své album Klid, prosím! (recenze zde) věnované tělu a psychice, nejvěrnějším přátelům, jež si zaslouží naši láskyplnou péči. Také je věnováno rodině a předkům za bohaté životní zkušenosti, i všem, kdo se nebojí podpořit druhé lidi, kteří se ocitnou v krizi. Na projektu pracovala od roku 2014 a vznikly tak písně věnované různým částem těla a psychice. Vycházejí z osobních zkušeností autorky a většina z nich je v latině. Celá show byla audiovizuálně propracovaná a působivý úvod s dýcháním a projekcí na dvě obrazovky po stranách nás překvapivě uvedl do koncertu. Projekce i hudba byly zpočátku poněkud depresivní, což již však naznačila i výstava obrazů s texty, v průběhu vystoupení mě však skladby a bubenické improvizace nabily pozitivní energií. Působivé byly živé záběry muzikantů promítané na zeď za nimi a také připravené videoprojekce, např. ke skladbě Hormonální. Tento koncert pro mě byl asi největším překvapením festivalu!

Tara fuki asi netřeba nijak představovat, na naší scéně jsou již léty prověřenou kvalitou a stálicí. Jejich krásné písně zpívané především v polštině jsou nádherně libozvučné a muzikanstky vytříbené. K tomu ještě dva andělské hlasy Dorky a Andrey, které se tu a tam prolínají a povětšinou nádherně doplňují. V prostoru Divadla X10 se stačilo jen pohodlně usadit, zavřít oči a nechat se unášet tou nádherou. Po pár písních však koncert začalo narušovat jakési nerytmické praskání z útrob divadla. Naštěstí však jak se záhadně objevilo, tak také zmizelo a dál jsme si mohli s Tara Fuki užívat jejich „taneční“ písně z brilantního alba Motyle. Krásný závěr a vyvrcholení prvního dne!

Hudebně se první den festivalu opravdu vydařil, z hlediska návštěvnosti nikoliv. Odhaduji, že nakonec dorazilo nějakých 20 návštěvníků, což opravdu není mnoho.

Fotografie Milli Janatkové a Tara Fuki: Ivo Karásek