Free Jazz Trio oslavilo v Boskovicích 50 let opravdu skvěle

Free Jazz Trio oslavilo v Boskovicích 50 let opravdu skvěle

Kafe Prostor, Boskovice, sobota 12.2.2022

První vystoupení Free Jazz Tria (FJT) ve složení Milan Opravil – baryton a alt saxofon, Josef Černý – kontrabas a Antonín Náplava – bicí se uskutečnilo 10.února 1972 na prvních Olomouckých jazzových dnech.

Oslavu 50 let Free Jazz Tria se podařilo zorganizovat Honzovi Hockovi, nadšenému melomanovi, v ověřeném boskovickém Prostoru přesně po 50 letech a dvou dnech.

Aktuálně standardní sestava Josef Bláha – saxofony, klarinet, housle, Petr Löffler – alt a baryton saxofon, Luděk Záruba – baskytara a Petr Večeřa – bicí se pro tuto událost rozrostla na kvintet, všechny přítomné i muzikanty totiž překvapil svým příjezdem zakládající člen Antonín Náplava.

Po covidové pauze natěšení muzikanti spustili na slavnostním koncertu svoje vlastní, plně improvizované skladby ve velkou vervou, což hned od začátku přímo excitovalo všechny přítomné v Prostoru. Srozumitelný free jazz přecházející často do výrazného, pulzujícího rytmu, virtuózní saxofonová dueta, hutná baskytara, strhující rytmy bubeníka a perkusisty. Zkrátka nářez plný silné energie, který jsme všichni s velkou radostí absorbovali!

Michal Kratochvíl: Na některé zážitky rád vzpomínám i po dlouhé době a návštěva boskovického Prostoru se k nim jistě přidá. Velice příjemné místo, lidská vřelost Honzy a Alice a také skvělé vystoupení kapely, kterou jsem do této doby vlastně ani neznal. Jak se říká, nikdy není pozdě a alespoň částečně jsem to po 50 letech jejich existence dohnal. Bohužel název Free Jazz Trio může mnohé odradit již na první dobrou a i já jsem měl obavy z toho, že bych mohl býti svědkem vystoupení pro mne neuchopitelného a nepochopitelného. Naprostý opak však byl pravdou a Free Jazz Trio (toho večera vlastně kvintet) mě dokázalo oslovit, ba dokonce přímo nadchnout. Vcelku srozumitelná a hlavně rytmická hudba byla strhující a i na muzikantech bylo vidět, že jim hraní vlévá život do žil. Jejich napojení je po těch všech letech naprosto telepatické a improvizování bylo téměř vždy postaveno na silném rytmickém základu, takže se posluchač neztrácel a naopak si mohl plně užívat bujarou kreativitu všech performerů. Kdyby takto zněl všechen free jazz, tak jsem jeho oddaným fanouškem. Čest všem melomanům!

Doporučujeme všem čtenářům nejen poslechnout ukázku ze druhé poloviny jejich koncertu v Boskovicích, ale lépe zajít na některý jejich příští koncert.

Další koncert Free Jazz Tria v domovské Olomouci je naplánován na čtvrtek 7. dubna 2022 od 19 hodin v Hospodě U Muzea – Ponorce, třída 1. máje 8, Olomouc.