Tania Giannouli nám zprostředkovala melancholický intimní zážitek
Tania Giannouli foto: Barka Fabiánová

Tania Giannouli nám zprostředkovala melancholický intimní zážitek

Tentokráte Petr Pylypov pozval vskutku neotřelé trio a dne 13.12.20021 jsme v Novoměstské radnici v Praze mohli býti svědky věru intimního a hlubokého ponoru do hudby. Onoho magického večera se trio představilo ve složení: Tania Giannouli  – piano / Andreas Polyzogopoulos – trubka / Kyriakos Tapakis – oud.

Hned od prvních tónů jsem měl pocit, že jsem vstoupil do snu, ze kterého jsem se po celou hodinu a čtvrt neprobral. Tak úchvatně a sugestivně Tania se svými kumpány hrála, že se to ani slovy nedá popsat. Nádhernými melodiemi rozvíjené hudební krajiny mnou emocionálně zmítaly a blaženě jsem vibroval v prostoru za libého souzvuku oněch třech nástrojů a duší umělců. I když si v tomto triu jsou všichni rovni, Andreas pro mě byl pomyslným vůdcem, protože to byl právě on, kdo vytvářel onu často až magickou atmosféru a podtrhával mystičnost daných momentů svými fuky a zdánlivě nekonečně pestrou variací tónů svých dvou trumpet. Překrásné byly taktéž sólové výstupy Tanii a Kyriakose, plné oduševnělých momentů a hráčské vytříbenosti. Tou živili i vzájemnou souhru a inspiraci, doplňování a prolínání se či hraní si s dynamikou a gradací opakovanými motivy a melodiemi, které se nesly celým koncertem.
Tania nám o albu In Fading Light, které v podstatě celé přehráli, téměř nic nesdělila a dala nám tak prostor si představovat a vymýšlet vlastní příběh. Ten můj naplno prožitý příběh daného večera mnou rezonuje doteď a tato hudba se mě hluboce dotkla a zanechala otisk, který si přeji vpravit i do těchto řádků.

Fotky: Barka Fabiánová