Rudy Linka – One Man Show – Mezi řádky

Rudy Linka – One Man Show – Mezi řádky

Hudboslovení, Klub Dlažka, Přerov, sobota 6.11.2021

Přerovský Klub Dlažka pořádá pravidelně v listopadu Hudboslovení, měsíc kulturních, vzdělávacích a sportovních akcí pro mládež a dospělé. První akcí tohoto letošního cyklu bylo sólové vystoupení světoběžníka, jazzového kytaristy Rudyho Linky. Kdo přišel na celovečerní hudební produkci, byl překvapen. Po jeho úvodním zemitém blues Just Right a další velmi podařené kytarové improvizaci Song for you se Rudy pustil do osobitého vyprávění podloženém promítáním zajímavých fotek z jeho archívu. Nejprve vzpomínal na své dětství, dospívání, tvrdě získané životní zkušenostech ve světě, porovnával život ve Švédsku, kam v 80.letech původně emigroval, Americe, kam se přestěhoval v roce 1986 a Česku, kam se po sametové revoluci vrátil.

Praha, Stockholm, New York a Prachatice jsou města, která Rudy Linka považuje za svůj domov, proto svoji úspěšnou biografii, podle které během večera vyprávěl, nazval Na cestě domů… vždycky. Podle svých dlouholetých osobních zkušeností a zážitků srovnával trefně a vtipně svoje pohledy na život v Americe a u nás, úrovně demokracie, jednání policie atd. Podařenou skladbou Folks Close to My Farm svoji One Man Show zarámoval a tím zakončil první část svého zajímavého povídání.

Početní diváci rádi přijímali i ve druhé polovině jeho vystoupení další Rudyho veselé vyprávění. Inspiraci považuje Rudy za nejdůležitější v životě. Proto nám připomenul např., jak se zachoval Frank Sinatra na svém koncertu, při kterém zapomněl text. “Lidé kteří inspirují, to je motor, který dává životní energii a odvahu jít za svým snem,” říká Rudy Linka, který se sám za svůj život stal člověkem, který inspiruje. Velmi mne potěšila opakovaná Rudyho pochvala krás naší vlasti a vůbec podmínek života v České republice.

Na závěr zajímavého večera zahrál Rudy neznámou skladbu Lucky Southern od Keith Jarretta (tj. Šťastný Jižan, což je prý o Rudym, protože má chalupu v jižních Čechách). Druhým přídavkem byla nesmrtelná Come Together od Beatles. Obě si můžete poslechnout ve video ukázce.

Termíny a místa dalších jeho plánovaných One Man Show najdete zde.