Ben Wendel v Jazz Docku zakončil turné ve velkém stylu
Ben Wendel foto: Jakub Macháček

Ben Wendel v Jazz Docku zakončil turné ve velkém stylu

Ben Wendel je u nás dobře znám jako člen slavné kapely Kneebody (nominace na Grammy), která v Jazz Docku již několikrát s velkým úspěchem vystoupila. Kromě mnoha desek s kapelou Kneebody natočil již šest vlastních sólových alb a 4.11.2021 do Jazz Docku dorazil s tím nejnovějším z nich, tedy High Heart, v hvězdné sestavě Ben Wendel – tenorsaxofon, efekty; Michael Mayo – vokál, efekty; Shai Maestro – piano; Lage Lund – kytara; Joe Sanders – kontrabas; Ofri Nehemya – bicí.

Koncert začal eponymní skladbou High Heart, která je perfektní kompozicí na začátek vystoupení. Příjemný pozvolný rozjezd posluchače uvádí do dění a kapela rovnou vytahuje své trumfy. Skvělými vokály se prezentuje Michael Mayo a kompozice graduje s Benovým sólem, které je po celou dobu krásně melodické a nesklouzává k nějaké přehnané exhibici, ba naopak je skvěle vystavěné, aby skladbu dovedlo ke klimaxu. Unisono Michaelova hlasu a Benova saxofonu je velice efektní a předznamenává hlavní trademark kapely, jelikož takových momentů si ještě užijeme nespočet. Během prvního setu muzikanti zabrousí třeba do latiny, opět nás svým projevem ohromuje Michael a v jedné skladbě si Shai střihne dojemné intro při hrobovém tichu v klubu. Celá skupina nás baví povznášejícími výkony a hudbou, která má neskutečný drive a často vzniká v daném momentě.

V druhém setu už snad ani nemohou překvapit, ale jen dále rozvíjejí umělecké dílo High Heart. Ben si více pohrává s efekty, Michael imituje svým hlasem za pomoci různých zkreslení nástroje a celé to zní prostě skvěle. Ofri také dostane prostor a potěší nás skvostně nápaditým sólem. Tok vzrušující hudby neustává a kapela nás s sebou bere na nádherný trip. Hudba bez hranic, existuje jen naprosté ponoření a pohlcení do veletoku myšlenek, nápadů a bezprostřednosti. Před koncem zazní starší vec Unforeseeable, Joe se rozjede na kontrabas a vyzpívává své výživné sólo, poté přichází neutuchající vlny a přívaly nové energie a nápadů od všech muzikantů a koncert vrcholí ve velkém stylu. Samozřejmě se musí přidávat. V uvolněném duchu zazní skladba, kterou Joe Sanders složil pro svého syna. Pro kapelu Bena Wendela je to konec turné a myslím, že ho v Jazz Docku uzavřeli velkolepě. Jeden z vrcholů skvělého festivalu Jazz On5.

Fotky: Jakub Macháček