Are You Free? V Dunajské Stredě budete! Brzy tam totiž zazní ta nejsvobodnější hudba...

Are You Free? V Dunajské Stredě budete! Brzy tam totiž zazní ta nejsvobodnější hudba…

V pátek 10. a sobotu 11.září proběhne v jihoslovenském městě Dunajská Streda již potřinácté festival ARE YOU FREE?. Čili dva dny jazzové a další improvizované hudby širokého rozpětí.

Na programu jsou tyto soubory:

Pátek 10. 9.

JWQ (Janoušek-Wroblewski Quartet) (CZ) Nagy Emma Quintet (HU) Slávo Krekovič (SK)

Sobota 11. 9.

Szymon Klima Quintet (PL) Tariqa (MA/HU) Szabó, Hanousek, Drnek (SK/CZ)

Are You Free? V Dunajské Stredě budete! Brzy tam totiž zazní ta nejsvobodnější hudba...

Festival z veřejných zdrojů podpořil Fond na podporu umenia. Realizovaný je s finanční podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a s finančním příspěvkem města Dunajská Streda.

Duchovním otcem a dramaturgem festivalu Are You Free? je Igor Vida, mimo jiné též umělecký ředitel pořádající neziskové organizace Na´Conxypan a organizátor jazzového dění nejen v Dunajské Stredě, ale též v nedalekém Šamoríně. Ostatně rozhovor s ním si můžete přečíst zde; uskutečnil se v rámci festivalového dění před třemi lety, a tehdy jsem vyzpovídal také pianistu a mezinárodně uznávaného interpreta soudobé vážné hudby Mikiho Skutu a jazzovou hvězdu Erika Truffaze…

Festival zahájí český soubor JWQ čili Janoušek-Wróblewski Quartet. Ve složení Štěpán Janoušek (trombón), Michal Wróblewski (alt saxofon), Jan Chalupa (bicí) a Miloš Klápště (kontrabas) se letos v dubnu ukryli před všemi viry a politiky světa v pardubickém Divadle29, aby zde natočili druhé album, jež vyjde na podzim. Dá se předpokládat, že nové skladby zazní také zde. Kvarteto čerpá z celé řady jazzových stylů, které s naprostou přirozeností a také s humorem spojuje s volnou improvizací, newyorským downtownem, rockovými prvky, soulem i soudobou vážnou hudbou. Výsledkem je syrová, nepřikrášlená hudba se silným účinkem.

Maďarský soubor Nagy Emma Quintet byl založen v roce 2018 a hned ten samý rok získal Grand Prix a další dvě ceny pro sólisty na Budapest Downtown Jazz Competition. O rok později získal na základě hlasů mezinárodní poroty výroční ocenění za nejlepší soubor na každoroční přehlídce Müpa Jazz. Vedle vlastních skladeb interpetuje také moderní standardy takových osobností, jako jsou Charles Mingus či Wayne Shorter. Jejich druhé album z loňského roku „LFO (Low Frequency Oscillator“) bude dozajista náplní jejich festivalového setu. Uslyšíme směs jazzu 20.století s nejsoučasnějšími hudebními trendy. Kapela se představí ve složení Nagy Emma (zpěv), Oláh Krisztián (piano), Cseh Péter (kytara), Dénes Ábel (bass) a Klausz Ádám (bicí).

První den zakončí elektronický mág Slávo Krekovič. Jeden z nejvýraznějších hudebních experimentátorů, spiritus agens bratislavského festivalu současné progresivní hudby NEXT, dramaturg, pedagog, hudební producent a kulturní aktivista se představí jako elektroakustický improvizátor. Skrze generativní procesy a modulární syntezátor dokáže vydolovat minimalistické struktury, zvukové koláže i monolity, včetně ambientních ploch a hypnotické drone music.

Druhý den festivalu otevře polské uskupení Szymon Klima Quintet. Jde o vskutku hvězdný soubor. Lídr a klarinetista Szymon Klima na sebe upozornil již projektem „Lutoslawski-Retuned“, v němž jazzově pojal skladby avantgardního skladatele Witolda Lutoslawského, posléze se pustil do freejazzové interpretace polského folklóru („Free-Folk-Jazz“), před třemi lety pak uchvátil již kvintetovým projektem „Folwark“. Moderní polský jazz vždy nabíral z pramenů lidové hudby plnými vědry, ale tak, jak to činí Klima se svým kvintetem, to nemá obdoby. Díky absenci akustického piana, ale existencí elektrické kytary, posunuje výraz až někam (řekněme) k free rocku. Kontrast mezi mnohdy jemným tónem klarinetu a drsností kytarového zvuku vytváří jedinečné napětí, jež se přibližuje syrové životnosti autentického folklóru. Úderku tedy tvoří vedle Szymona Klimy tenorsaxofonista Dariusz Rubinowski, kytarista Jakub Mizeracki, kontrabasista Adam Kowalewski a bubeník Jakub Marczyński (bicí).

Hudební lahůdkou bude bezesporu také maďarsko-marocká skupina Tariqa. Název odkazuje k súfijskému slovu taríka, jež vyjadřuje promyšlenou cestu k Pravdě. Kapelu založil marocký zpěvák Saïd Tichiti, usazený v Budapešti, také hráč na tradiční strunný nástroj gembri. Severoafrické polyrytmy, basové linky hrané na gembri a pouštní blues se tu pojí s lidovou hudbou karpatské oblasti, klezmerem a moderním jazzem. Jakoby se tu setkal Béla Bartók s Johnem Coltranem a Ali Farkou Tourre. Kromě marockého muzikanta zahrají výteční maďarští instrumentalisté Bede Péter (saxofon, flétna), Kovács Ferenc (housle, trubka, zpěv), Fenyvesi Márton (kytara) a Halmos András (bicí).

Festivalové finále připadne pozoruhodnému česko-slovenskému triu, které v této sestavě zahraje zcela poprvé – Szabó, Hanousek, Drnek. Troufám si jej označit výrazem super trio, neboť jde o přední jazzové improvizátory (nejen) v srdci Evropy. Kytarista Štefan Szabó je znám z kapel Szaturma, nyní KIN; hraje v rozličných duetových sestavách (např. se saxofonistkou Michaelou Turcerovou v uOuO či s bubeníkem Jakubem Švejnarem). Za přečtení stojí nedávný rozhovor, který jsem s ním vedl na festivalu N:Ear v Banské Štiavnici. Saxofonista a basklarinetista Radim Hanousek figuruje v celé řadě souborů, rozkročených mezi jazzem, jazzovou avantgardou a soudobou vážnou hudbou (Cotatcha Orchestra, Dust in the Groove, NOCZ apod.). Akordeonista Vojta Drnek patří k jazzové akordeonové špičce v Evropě a nyní žije v Berlíně. V současné době sbírá zasloužené vavříny s triem Treetop (s trombonistou Richardem Šandou a kontrabasistou Michalem Šelepem), které nedávno vydalo na prestižním českém labelu Animal Music debutové eponymní album.

Nepochybně je nač se těšit!

Další informace na stránkách https://naconxypan.sk/?