Buďme svobodní na Are You Free? 2018!

Buďme svobodní na Are You Free? 2018!

Ve dnech 7. a 8..září se v Dunajské Stredě na Slovensku uskuteční již 11.ročník mezinárodního festivalu improvizované a soudobé hudby ARE YOU FREE?. Výjimečně koncipovaný minifestival bude mít letos několik jedinečností. „Letošním ročníkem festivalu chceme pokračovat ve snaze zdomácnit interpretaci improvizované hudby a přiblížit lidem současné umění,“ doplňuje Igor Vida, umělecký ředitel neziskové organizace Na´Conxypan, jež festival pořádá.

Na Slovensku ještě stále nezískal dostatečný prostor free-jazz a jiné druhy improvizované hudby, ale v poslední době se čím dál více ukazuje zájem o progresivní, náročnou hudbu. Zveme tedy významné interprety z celého světa, a snažíme se i o známější jména, abychom získali širší publikum. Tento rok jsme například zařadili do programu i dvě mladé osobnosti z domácí scény, čímž jsme otevřeli bránu také směrem ke klasické hudbě. Náš minifestival se svojí uvolněnou atmosférou funguje též jako společné fórum pro hudebníky a obecenstvo.“

7.září zahájí festival Are You Free? klasická hudba v podání maďarského klavíristy Tamáse Fekete a slovenského houslisty Tibora Bartóka, zazní též soudobá vážná hudba díky vystoupení jednoho z nejvýznamnějších slovenských interpetů této hudby Mikiho Skuty. Hlavní koncert dne bude patřit maďarskému triu Moment´s Notice. Zakladatel a šéf maďarského hudebního vydavatelství BMC Records (jehož tituly často recenzujeme) László Göz, výtečný hráč na dechové nástroje, se tu obklopil hvězdnými hráči – spolu s ním budou hrát cimbalista Miklós Lukács a perkusista András Dés.

Čtěte také:

8.září proběhne Večer improvizované hudby, kdy vystoupí mimo jiné slovenský kytarista David Kollár v duu s francouzským velikánem trubky Erikem Truffazem. Ti si mimochodem takto spolu zahráli poprvé v červenci na Showcase Hevhetia v Košicích a byl to nezapomenutelný zážitek. Intenzivní hudební prožitek slibuje také mezinárodní trio Cement Shoes, jež tvoří italský klávesista a elektronický mág Giovanni Di Domenico, portugalský baskytarista Goncalo Almeida a maďarský bubeník Balász Pándi.

Veškeré informace o tomto pozoruhodném festivalu najdete na internetových stránkách.