Marcin Malinowski a jeho světová e-parta chystají album!

Marcin Malinowski a jeho světová e-parta chystají album!

01Polský pianista, hráč na elektronické klávesové nástroje, skladatel a producent MARCIN MALINOWSKI připravuje na letošní podzim vydání nového alba, tentokrát s novým souborem E-CONNECTION, který vloni v říjnu založil s talentovanými hudebníky z Holandska, Finska a Itálie.

Marcin Malinowski se narodil a vyrůstal ve Gdyni, v roce 2001 se však přestěhoval do Varšavy. Kromě vlastních projektů spolupracoval a nahrával alba také s kytaristou Markem Kadźielou (2004), zpěvačkou Julií Sokolowskou (2005), zpěvákem Freedomem Lawrencem („One Spirit“ 2007), také s kapelou El Camino („Bliźej“ 2010). V roce 2009 sestavil skupinu pod svým jménem, v níž vedle něj hráli Agnieszka Kowalska (zpěv, flétna), Lukasz Boroviecki (bass), Michal Rodźeň (bicí), Mariusz Kozicki (trubka), původem brazilský kytarista Frederick Carrilho a bengálský perkusista a tablista Renu Hussain. Již zde výraznou měrou míchali různé styly a žánry – jazz, funk, rock, elektronickou i akustickou hudbu, world music, převážně asijské a africké provenience. Zájem o cizokrajnou hudbu dovedl Malinowského dokonce k úzké spolupráci s arménskými muzikanty, aby pak v roce 2012 sestavil koncertní kapelu – spolu s ním ji tvoří nejčastěji Levon Punchinyan (trubka), Arsen Sahakyan (altsax), Aram Vardanzan (kytara), Hovannes Hartutyunyan (bass) a Albert Hovannisyan (bicí).

Marcin Malinowski´s E-Connection vznikl nejprve jako kvartet – vedle lídra u piana a elektronických kláves jej tvořili holandský perkusista Jeroen de Rijk (a to není žádné ořezávátko, podílel se např.na posledních nahrávkách Michaela Jacksona!), finský kytarista Kai Kortella a italský basista Enrico Galetta. Často s nimi hostoval ještě trumpetista Mariusz Kozicki a turecký kytarista Deniz Atalay. Postupem času se přes internet přidávali další hudebníci např.z Arménie, Nigérie, Brazílie, Kuby a USA.

Malinowski totiž díky tomuto souboru spojuje nadějné muzikanty i z těch nejvzdálenějších koutů světa právě skrz internet. Pro připravované album napsal všechny kompozice kapelník, své party natočil v domácím studiu v Polsku a pak je poslal dalším aktérům. Vedle již výše jmenované šestice to jsou ještě členové jeho Group, pak také basista Lukasz Owczynnikow a remixér DJ Aphreme. Hudba chystaného alba, jež dostalo pracovní titul „Asena“ (podle jedné ze starších Malinowského kompozic, která zde zazní v nové verzi), vstřebala do sebe elektrického Milese Davise a Chicka Coreu, Mahavishnu Orchestra, King Crimson, Lotus Carlose Santany, současný sound a´la Medeski, Martin & Wood, Isotope 217, Tortoise a podobně. Letos na jaře se všichni protagonisté sešli v Malinowského studiu, nahráli dotáčky, naplánovali vydání alba na začátek podzimu a též velké evropské turné, jež bude okamžitě následovat.

Nyní se na Malinowského webových stránkách objevily dvě stěžejní ukázky z připravovaného alba. „Asena“ zní v úvodu až noisově, nepřesléchněte také space free-jazzové názvuky a´la Sun Ra a pak už se nechte unášet nadupaným jazz-rockem s výraznými riffy, perkusivními podpalbami a výbornými sóly syntezátoru a kytary. „Mary In Space“ uvozuje zvuk varhan, výrazný melodický motiv se klene nad téměř drum´n´bassovým rytmem, do toho se zaseknou zdvojené trumpetové riffy a samozřejmě sólo trubky a elektrického piana. Posuďte sami:

http://artistecard.com/eConnection#!/musics/57882