Soweto Kinch hvězdou Jazzu ve městě FM

Soweto Kinch hvězdou Jazzu ve městě FM

Stará tkalcovna Slezanu, Frýdek – Místek, 25.7.2019

Již osmý ročník jazzového festivalu Jazz ve městě přilákal jazzové nadšence i začátečníky do industriálních prostor staré tkalcovny Slezanu. Ze třídenní nabídky jsem si vybral čtvrteční koncert.

Jako první na nádvoří staré tkalcovny vystoupil brněnský Cotatcha Orchestra. Šestnáctičlenný orchestr se soustředil zejména na vlastní tvorbu, většinu předvedených skladeb složil pianista Martin Konvička. Diváky zejména zaujaly propracované aranže a celistvý zvuk orchestru podpořený výbornou reprodukcí. Vedle kapelníka, trumpetisty Jiřího Kotači nadchly diváky další sólisté Martin Konvička, saxofonisté Radek Zapadlo, Marek Kotača, Radim Hanousek, … Posuďte sami na níže uvedeném videozáznamu, který obsahuje prvních sedm z devíti přednesených skladeb.

Velmi neobvyklá byla následující kapela Zorba že ja Buddha na druhé scéně na sousedním nádvoří staré elektrárny. Jejich originální fúze elektronické a akustické hudby je žánrově těžko zařaditelná. Publikum strhla k nadšenému aplausu slovensky mluvící, nezvyklým jazykem zpívající a elegantně tančící Ashley Sarah Abrman, stejně jako oba soupeřící bubeníci Marek Urbánek a Michal Daněk.

Vyvrcholením prvního večera festivalu bylo trio skvělého anglického saxofonisty Soweto Kinche s basistou Nickem Jurdem a slovenským bubeníkem Davidem Hodkem. Jeho virtuózní saxofon vygradoval atmosféru večera hned od první skladby. Jistou jednotvárnost jeho dlouhých sól zpestřil Soweto Kinch opakovaně zpěvem ve stylu hip-hopu, což přitáhlo diváky k interakci a povýšilo večer na spontánní dialog s publikem.

 

Soweto Kinch hvězdou Jazzu ve městě FM