Alfa Mist v Praze představil aktuální desku Bring Backs
Alfa Mist, foto: Libor Galia

Alfa Mist v Praze představil aktuální desku Bring Backs

Na příjezd Alfa Mista jsme si museli počkat trochu déle, ale kdo si počká, ten se dočká. Poněkud nešťastně se nakonec termín několikrát překládaného koncertu trefil na 23.10.2022, kdy v Praze vystupovali také Snarky Puppy. Jako by to snad ani ale nemělo na návštěvnost vliv a Palác Akropolis byl téměř vyprodán, i když pro mnohé to jistě byla Sophiina volba.

Pro mě poněkud nepochopitelně byla nakonec přizvána i předkapela. Tou se stali birds of unknown, se kterými jsem se již měl možnost seznámit na letošním festivalu v Lublani. Bohužel se mi jen potvrdily dojmy ze Slovinska a toto trio mě ani v Praze nedokázalo zaujmout. Přestavba pódia byla poté naštěstí poměrně svižná a zanedlouho tedy mohla nastoupit hlavní hvězda večera. Počet hlav v sále přiměřeně zhoustl a s tím také tradičně vydýchaný vzduch při takto naplněných koncertech.

O Alfovi se traduje, že upřednostňuje obnažené emoce před perfekcionismem a daří se mu spojovat fragmenty z různých stylů, především tedy hip-hopu a jazzu. Tento mix je nesmírně podmanivý a naživo vás donutí vlnit se, pokyvovat hlavou a klátit se do překotných rytmů, které z rukávu sype tepající srdce kapely, mladičký bubeník Nathan Shingler, mimochodem v Británii vyhlášen mladým bubeníkem roku 2019. Alfa přijel představit relativně novou desku Bring Backs (2021), tudíž logicky prezentoval skladby právě z ní. Publikum kompozice přijímalo s nadšením, jelikož již mělo dostatek času je naposlouchat a zažít si ty poutavé melodie. Snad ještě většího ohlasu se dočkaly starší skladby z předchozích alb, které poznáte právě díky jasné melodické lince. Není to však nikterak za účelem prvoplánovitosti, neboť komplikovaná rytmika vše zdatně vyvažuje. Chytlavé a nakažlivé melodie jsou prostě trademarkem hudby Alfa Mista a z hlavy je jen tak nedostanete. To si teda pište! Báječný večer.

Složení kapely: Alfa Mist (klávesy), Nathan Shingler (bicí), Kaya Thomas-Dyke (baskytara), Jamie Leeming (kytara), James Copus (trumpeta)

Fotky: Libor Galia