Jazzová smršť se přehnala Letovicemi
foto: Josef Bednář

Jazzová smršť se přehnala Letovicemi

V pátek 18.března vystoupila v Kulturním domě v Letovicích jazzová úderka JANOUŠEK-WRÓBLEWSKI QUARTET. A opět potvrdila svoje jedinečné postavení na naší scéně…

Trombonista Štěpán Janoušek, altsaxofonista Michal Wróblewski, kontrabasista Miloš Klápště a bubeník Jan Chalupa zahráli před zaplněným auditoriem dva neobyčejně výživné sety. Ty byly syceny repertoárem nejen zbrusu novým, ale též z jejich posledního alba, oranžového vinylu pod zappovským titulem „Vystresovaný medvídek koala na pokraji sil se hledaje štěstí náhodně upálí v lesním požáru“, či předchozího digitálního dvojalba „Svatby/Plesy“ (2019).

Způsob, jakým toto kvarteto mísí avantgardní jazz s neworleánskou tradicí či lidovkou, nemá u nás obdoby. Do nejmenších nuancí propracovanou hudbu zdobí umná práce se strukturou i texturou skladeb, bezmezné obrábění výrazných melodických témat, neočekávatelné změny dynamické a výrazové, energie a tah až nemilosrdný. Posluchače vtáhne nejen do odlehčených, lyrických i humorem naditých pasáží, ale také je převálcuje ataky leckdy až zběsilými. Výrazivo a estetika se přitom neustále proměňovaly, sóla se střídala, přičemž instrumentální a improvizační um projevili všichni čtyři aktéři. Ovšem dechaři jako sólisté pochopitelně kralovali. Rytmika dosahovala místy až magmatické hutnosti a síly, což ale zvláště bubeníkovi nezabránilo pouštět uzdu hráčské fantazii. Bezbřehá hudba tohoto souboru mne neskutečně baví od počátku jeho existence, ale na tomto koncertě dosáhla vskutku maximálního účinku a přesvědčivosti!

(autor foto: Josef Bednář)