Tomáš Vtípil syrový, surový i čarovný
Autor foto: Patrik Slezák

Tomáš Vtípil syrový, surový i čarovný

V pátek 3.prosince proběhly v Boskovicích Amplitudy #5, to znamená již pátý počin v rámci koncertních večerů organizovaných kulturním a komunitním centrem Prostor za finanční podpory města Boskovice. V jeho rámci vystoupil elektronický čaroděj TOMÁŠ VTÍPIL.

O Tomáši Vtípilovi, čtyřicetiletém skladateli, multiinstrumentalistovi, performerovi, zvukovém umělci, hudebním producentovi, autorovi filmové a scénické hudby jsem naposledy psal v souvislosti s letošním otevřením Rádia Ponava. Všechny atributy jeho tvůrčího projevu i v boskovickém Prostoru dostály naplnění v plné míře, takže jeho vystoupení ve znamení experimentální elektronické hudby bylo vpravdě dobrodružným výletem až za horizont zvuku.

Stavebními prvky Vtípilovy hudby jsou samozřejmě živá elektronika, samply a elektronické i akustické nástroje. Ty neslouží pouze k improvizacím, ale jsou také zdrojem zvuku, se kterým protagonista dále pracuje tím, že jej elektronicky metamorfuje. Vystřídal foukací harmoniku, EWI, pastýřskou píšťalu, housle a trubku, samozřejmě využil i vlastní hlas, různě syrový a surový, včetně výkřiků, hvízdání, štkaní či undergroundově deklamačního zpěvu (projevily se jeho zkušenosti ze spolupráce s Pavlem Zajíčkem a DG-307). V samotném úvodu si vystačil dokonce jen s údery do dveří, během setu pak završil umění performace až primitivně hysterickým a komickým výstupem jen s houslemi a bez elektroniky. V jeho hudbě se mísí drone ambient, noise, drum´n´bass, psychedelie a názvuky lidové hudby, blues-rocku, art-rocku, hardcore či aleatorní hudby.

Výborný set!

(Autor foto: Patrik Slezák)