Hevhetia JazzBus & Showcase 2021 – Part II. aneb Brněnská stopa
Vtípil, Autor foto: Kuba Jíra

Hevhetia JazzBus & Showcase 2021 – Part II. aneb Brněnská stopa

HEVHETIA JAZZBUS zavítal 19.srpna do Brna, konkrétně do Lužánek, do parku, na jehož okraji stojí kavárna a klub Ponava. A zde se konalo zahájení vysílací činnosti nové internetové rozhlasové stanice – RADIO PONAVA. Již jsme o chystaném projektu dvakrát psali, a to již počátkem června a podruhé nedávno.

Bylo příjemné setkat se s lidmi, kteří pro dobrou muziku, potažmo kulturu u nás tolik udělali a bohdá ještě udělají. Koneckonců proto je tu nové nekomerční rádio, aby se ona platforma, zvláště po covidovém temnu, mohla nejen udržet, ale také rozšířit. Skvělé je i to, že okolo Ponavy vzniká početná komunita nejen hudebníků, ale též publicistů, promotérů, posluchačů, techniků, prostě posluchačů, fandů a lidí, kteří mohou kdykoli přiložit ruku ke společnému dílu. Zakladatel Ponavy Vít Kalvoda, Pavel Zlámal, Vladimír Václavek, Ivan Palacký, Monika Načeva, Radim Hanousek, Petr Oslzlý, Pavel Koudelka, Libor Havlíček, Miroslav Ukul Kumhala, Jiří Jelínek, Vendula Chalánková, Jan Čarek, Martin Konvička, Boris Klepal či Petr Slabý jsou jen zlomkem oné komunity…

Unikátní byla performance „Stříhání pásek“ Tomáše Vtípila. Výše uvedení plus další (celkem se zúčastnilo 25 aktérů) naplnili magnetofonovou pásku rozličným obsahem. Poté každý účastník, mezi nimiž nechyběli zástupci Hevhetia JazzBus (např. Davor Hrvoj z Chorvatska, Krzysztof Komorek z Polska, Jiří Hnilica z Českého centra v Paříži atd.), náhodně a libovolně pásku rozstříhali. Následně byla aleatorním způsobem slepena a za leckdy dramatických okolností, kdy zaúřadoval kupříkladu žalud spadlý z dubu přímo nad magnetofonovým zařízením, vznikla kolážovitá kompozice a´la Musique concéte. A ta zahájila v 19:45 faktické vysílání Radia Ponava. O procesu tvorby této jedinečné kompozice hovoří její autor zde. A prvním živým koncertním přenosem pak byl výtečný open-air koncert Tomáše Lišky a jeho Invisible World Q.

Za zmínku stojí také výtečná svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem, jíž nás Ponava pohostila (mimo jiné). Děkujeme!

(Autor foto: Kuba Jíra)