Kurt Elling s Jazz Dock Orchestra dokázal, že jazzovému zpěvu kraluje právě on
Kurt Elling foto: Jakub Macháček

Kurt Elling s Jazz Dock Orchestra dokázal, že jazzovému zpěvu kraluje právě on

Jazz Dock Orchestra odpálil tento neskutečný večer 10. 11. 2021 skvělou skladbou Night colours z pera Andyho Schofielda a připravil půdu pro příchod Kurta Ellinga. A že to bude velké, bylo jasné již od okamžiku oznámení tohoto spojení. Kurt byl dobře naladěn a od první chvíle dokazoval, že je skvělý showman a také naprostý profesionál, který své party s přehledem odzpívá, dokáže nadchnout a vždy přidat ještě něco navíc. Mezi skladbami představuje sólisty a mnohdy mu česká jména dají pěkně zabrat, ale pere se s nimi statečně. Velmi sympatické gesto.

Celý koncert vtipně moderuje a nešetří chválou na celý orchestr. Například You are Too Beautiful uvádí s tím, že se Jan Jirucha bude muset v sóle pořádně snažit, protože v publiku je i jeho maminka. V závěrečné skladbě hlavního setu Nature Boy Kurt zpívá nejprve pouze za doprovodu piana a v krásném úvodu ukazuje svou absolutní extra třídu. Když se přidá celý orchestr a Kurt si střihne strhující sólo, obecenstvo se dostává do rauše a s interpretem prožívá momenty, do kterých pěvec dává vše, až z něj stříká pot. Jako přídavek zní My Foolish Heart a když ovace a ryk publika neberou konce, mistr se ještě vrátí na pódium a na úplný závěr svou sólo improvizací I Can’t Get Started potvrdí, že jazzovému zpěvu ve světe kraluje právě on.

Andy Schofield tento přelomový zážitek pro Jazz Dock Orchestra popsal takto:

Kurt Elling je víc než jen obyčejný bigbandový zpěvák. Ano, je to mistr svého řemesla a skvělý showman, ale spolupráce s ním mi připadala spíše jako skutečná kolaborace než jen jako doprovod hostujícího umělce. Chce, aby kapela byla na výsluní téměř stejně jako on sám a dává prostor sólistům. V tomto přístupu je cítit velkorysost, která v hudebnících vzbuzuje důvěru – cítíte, že vám s hudbou důvěřuje. Je bezstarostný a zábavný, ale pod touto maskou lehkosti se skrývá i vážnost – bavíme se, ale musíme také tvrdě pracovat! Pro naši kapelu, která roste a vyvíjí se, byl ideálním hostem. Každému muzikantovi vykouzlil úsměv na tváři a zároveň na nás vyvíjel tlak, abychom podali dobrý výkon. A samozřejmě ten hlas!

Dano Šoltis přidává:

Kurt patří léta k mým favoritům a společné hraní a zkoušení bylo pro mne něco jako splněný sen. Neskutečná profesionalita, skálopevný timing a suverenita, byla pro celý bigband velkou motivací. Chtěl bych také moc poděkovat vedení Jazz Docku za možnost takových hudebních zážitků.

Robert Balzar se s Kurtem zná již z dřívější kolaborace:

Kurt Elling patří dávno k mým velkým oblíbencům, vlastně jsem na něm „vyrostl“ a on byl tenkrát spolu s novými jmény jako jsou Brad Mehldau, Kurt Rosenwinkel, Christian McBride, Roy Hargrove, Joshua Redman nedílnou součástí mého hudebního života. Mám a znám všechny jeho desky a nahrávky. Proto jsem velmi rád přijal nabídku si zahrál s Kurtem Ellingem a Jazz Dock Orchestrem. My se už osobně poznali dva roky zpátky, kdy jsem měl možnost s ním hrát koncert s jeho kapelou a Jihočeskou filharmonií. Kurt je velký profík a taky pohodář. Umí vytvořit příjemnou, přátelskou a uvolněnou atmosféru, zároveň je lídrem, který přesně ví co chce. JazzDock orchestra je bigband na vysoké urovni a bylo patrné, že i Elling byl překvapen, jak podrobně může s kapelou pracovat a detailně rozebírat aranže. Možnost být s ním na jednom pódiu je nezapomenutelným zážitkem pro každého muzikanta. P.S. Že je super zpěvák jsem věděl vždy, ale na živo to je naprosto mimo kategorie!

Ondřej Ruml sice nezpíval, ale koncert navštívil jako divák:

Byl to nádhernej koncert Kurta Ellinga v Jazz Docku. Jestli mě někdo ve zpěvu ovlivnil, tak to je tenhle pán. Používá hlas jako nástroj, ale zároveň dává i velký důraz na slova, kterými vypráví příběhy, a které mnohdy i sám píše. Mezi jeho nejlepší autorské počiny patří to, jak otextoval slavnou Resolution od Johna Coltrana, nebo Night Dreamer od Wayna Shortera. V myšlence textovat instrumentální sóla slavných muzikantů tak navazuje na práci báječného zpěváka a v podstatě vynálezce tohoto způsobu jménem Jon Hendricks. Kurt Elling je prostě zpěvák, instrumentalista i básník v jedné osobě. Děkujeme mistře.

Set list:

Jazz Dock Orchestra:

  • Night Colours (autor: Andy Schofield)
  • Jazz Dock Orchestra a Kurt Elling:
  • Steppin’ Out
  • I Can’t Give You Anything But Love
  • I Like the Sunrise
  • Tutti for Cootie
  • You are Too Beautiful
  • Resolution
  • Lil Darlin
  • Nature Boy
  • Přídavek: My Foolish Heart
  • 2. přídavek:  I Can’t Get Started

 

Fotky: Jakub Macháček