David Tixier trio ft. David Linx - nálož moderního jazzu na festivalu Jazz On5 v Jazz Docku

David Tixier trio ft. David Linx – nálož moderního jazzu na festivalu Jazz On5 v Jazz Docku

Hudba Davida Tixiera je moderní, jiskřivá a velmi originální v přístupech k rytmu i harmonii. Virtuózní schopnosti všech zúčastněných jen podtrhují společnou energii, která v dynamických vlnách utichá a znovu graduje. Nenechte si ujít opravdu jedinečný vhled do současné špičky francouzského jazzu! Tak ani takováto upoutávka do Jazz Docku tentokráte davy nepřilákala.

Skupina ve složení David Tixier – piano; David Linx – vokál; Jérémy Bruyère – baskytara/kontrabas; Lada Obradovic – bicí danému popisu bezezbytku dostála a potěšila hrstku lidí, kteří se nakonec přeci jen dostavili. První set byl odehrán pouze v triu bez Davida Linxe, ten se připojil až v setu druhém. Autorské skladby Davida T. (např. Nutra, Human Dance) z nového alba Because I Care dávají dostatek prostoru vyniknout všem členům tria a dohromady jim to krásně šlape a je vidět, že jsou sehraní. Moderní jazz plný zajímavých rytmů a harmonií se line z pódia a my v publiku si ho užíváme plnými doušky. 

Jak jsem již avizoval, na druhý set se přidal David Linx, známý belgický zpěvák a show se rozjela ještě na větší obrátky. Ve svých 56 letech je stále nesmírně energický a hlavně přirozený, čímž si nás dokázal omotat kolem prstu. Když došlo na zhudebněnou báseň Inventory / On Being 52 – Part II z jeho prvního alba A Lover’s Question, byl jsem u vytržení z jeho skvělé recitace, přičemž verše místy vyzpívával. Jeho přednes byl velmi svěží a šlo o perfektní oživení koncertu. Nebyla nouze ani o skvělé hudební momenty v podání tria, kdy David T. zkouší možnosti piana, brnká uvnitř něho, hraje v excitovaném postoji a skladbu nesmírně prožívá. Old Man od Neila Younga zase dokazuje přesah uskupení a také dává na odiv, jak schopný aranžér David T.  je. A na závěr v přídavku další lahůdka, Eleanor Rigby (samozřejmě od The Beatles). Takovouto nálož jsem tedy rozhodně nečekal a mírně mi spadla čelist. Takže si prosím všichni poznamenejte jméno David Tixier – mladá hvězda francouzské scény. A příště už ho budete znát a určitě dorazíte. Jazz On5 mi dělá radost!