Nové kulturní Rádio Ponava se zaměří na hudbu mimo mainstream
Martin Kyšperský

Nové kulturní Rádio Ponava se zaměří na hudbu mimo mainstream

Organizace kolem brněnské hudební kavárny Ponava zakládá rádio zaměřené na nekomerční vydavatelství a nezávislou hudbu. Ve spolupráci s Janáčkovou akademií múzických umění a Zahradami soutoku vzniknou podcasty hudebních kritiků a redaktorů věnované současné hudební a zvukové tvorbě.

Nové kulturní Rádio Ponava se zaměří na hudbu mimo mainstream
Martin Kyšperský

Ponava Cafe se adaptovalo na koronavirovou situaci a rozšiřuje svou kulturní činnost o činnost rozhlasovou. Za podpory města Brna vznikne ve zrekonstruovaných podkrovních prostorách Ponava Cafe profesionální rozhlasové a podcastové studio, kde budou ve spolupráci vznikat pořady o současné české, norské a další umělecky hodnotné hudbě.

Program vytvářejí renomovaní hudebních kritici, hudebníci a pedagogové. „Můžeme se těšit na pořad Borise Klepala, Svět jiné hudby Petra Slabého, setkání Martina Kyšperského se zajímavými hudebníky v pořadu Červené světlo, Jan Čarek uvede Swing’s not Dead! a Tereza Reková Šumařova průvodce hudební galaxií. Ke každému podcastu budou připojeny související cenné nahrávky spolupracujících labelů a pořadatelů,“ uvádí projektový manager Jarmil Škop.

19. srpna letošního roku proběhne slavnostní kolaudace Rádia Ponava v rámci slovensko-polsko-českého projektu Jazzbus, kterého se letos Ponava (a ČR) poprvé zúčastní. Současně bude slavnostně spuštěno vysílání Rádia Ponava na stránkách www.ponava.radio, v mobilní aplikaci, na Spotify a dalších platformách.

Nové kulturní Rádio Ponava se zaměří na hudbu mimo mainstream
Radim Hanousek

Podcasty mají přinášet nejen „neslýchanou muziku“ okrajovějších, avšak umělecky hodnotných žánrů, ale především myšlenky a rozhovory hudebních kritiků a kurátorů. Partnerem projektu je Divadelní fakulta JAMU, která se do Rádia Ponava zapojí studentskou rozhlasovou tvorbou, a tak se pokusí náročnou hudbu zpřístupnit širšímu publiku.

Projekt odstartoval 14. prosince 2020 a dosud byly vytvořeny pilotní díly pořadů, nad nimiž vykonává dramaturgický dohled hudebník Radim Hanousek (HF JAMU) a navržena mobilní aplikace a webové rozhraní Rádia.

„Vytvořili jsme inovativní koncepci hybridního rozhlasového/MOD média, která má na rozdíl od jiných MOD platforem aktivně podporovat hudební komunitu a svobodnou tvorbu a distribuci hudby a rozšiřovat hudební horizonty posluchačů,“ uvádí otec projektu a ředitel Ponava Cafe Vít Kalvoda. „Snažíme se vytvořit vizionářsky navržený formát kurátorovaného online on-demand radia, uvidíme, nakolik se nám tuto vizi podaří realizovat,“ dodává.

Projekt Rádio Ponava je spolufinancován z Fondů EHP a Norska 2014–2021.

(Tisková zpráva)