PonavaFest proběhne letos jako série menších koncertů od května do srpna
Tomáš Vtípil

PonavaFest proběhne letos jako série menších koncertů od května do srpna

PonavaFest plakát
PonavaFest

Doba nepřeje velkým událostem a tak úspěšný festival PonavaFest, který vloni hostil bezmála 4000 lidí, tentokrát mění podobu na sérii úzkoprofilovějších koncertů, které se budou konat od května do srpna.

Zatímco většina kulturních akcí byla zrušena, organizátoři PonavaFestu, největšího festivalu v centru Brna, se rozhodli letošní, již pátý ročník realizovat jako sérii menších volně přístupných akcí. Festival tak letos proběhne pouze na jedné z pěti původně plánovaných stagí. Některé koncerty se budou také streamovat. První díl festivalu s podtitulem EINE KLEINE NACHTMUSIK se odehraje již tento víkend, v noci z 23. na 24. května, a zaměří se na experimentální tvorbu a hlasy ptáků lužáneckého parku.

První programový blok koncertů se tak koná v nezvyklý čas od 22:00 do 05:00. Na přírodní stagi v lužáneckém parku poblíž restaurace Ponava se vystřídá hned několik experimentálních umělců. Vzhledem k nočnímu času budou účastníci většinu produkce poslouchat ve vypůjčených sluchátkách nebo jako online stream, a můžou se tak rozprostřít po celém parku, aby byly dodrženy hygienické předpisy.

Vstupné na akci bude dobrovolné, zpoplatněno bude jen zapůjčení sluchátek. Vzhledem k jejich omezenému množství je možné sluchátka rezervovat na stránkách festivalu.

Line up prvního večera se zaměří na hudbu současného okamžiku.

Nevšední zážitek zahájí ve 22:00 minimalistické hudební meditace Ireny a Vojtěcha Havlových na starobylé violy da gamba a na piano.

Ve 23:55 představí svou hudbu i ticho hudební duo Palagrachio: Peter Graham (doc. MgA. Jaroslav Šťastný, Ph.D.) „si bude hrát” na klavír a Ivan Palacký na amplifikovaný pletací stroj a další neobvyklé předměty a zvuky z okolí.

V 1:30 se posluchači budou moci zasnít do noisovějšího okénka „akustické elektroniky” mosteckých Eine Stunde Merzbauten.

Od 3:00 vytvoří skladatel filmové a scénické hudby, performer a umělec Tomáš Vtípil speciálně pro PonavaFest 2020 zvukový projekt pracující s hlasy a zvuky ptáků, kterými zpřítomní zvukovou krajinu nočních Lužánek formou intenzívní „deep listening“ události.

Celý koncert budou posluchači moci zhlédnout i ze svých domovů, a to na stránce stream.ponava.cafe.

Akce se koná pod záštitou náměstka primátorky Bc. Tomáše Koláčného a za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Statutárního města Brna. Partnery festivalu jsou TIC Brno a Veřejná zeleň města Brna.

Vstupné dobrovolné Zapůjčení sluchátek: 200 Kč (+ 500 Kč záloha). Rezervace sluchátek na www.ponavafest.cz/rezervace

(tisková zpráva)