V Jazz Docku zazní po dobu čtyř dnů špičkový jazzový klavír

V Jazz Docku zazní po dobu čtyř dnů špičkový jazzový klavír

Po loňském úspěchu kytarového festivalu se v pražském Jazz Docku uskuteční jeho klavírní obdoba, čtyřdenní mezinárodní jazzový festival PIANO DAYS 2016. Ve dnech 16.- 19.dubna se za zcela novým klavírem Yamaha CX3 představí čtveřice předních světových pianistů Luis Perdomo, Gerald Clayton, Aaron Goldberg a Kevin Hays, doplněná třemi špičkovými českými hráči (Vítek Křišťan, Martin Brunner a Jiří Levíček). Součástí festivalu budou též dva odpolední workshopy pro talentované hudebníky (18.4. Luis Perdomo, 19.4. Jiří Levíček).

První den (16.4.) vystoupí v pražském Jazz Docku původem venezuelský pianista Luis Perdomo. Ten hrál a nahrával s plejádou jazzových hvězd (Miguel Zenon, Dave Douglas, David Sanchez, Tom Harrell…) a na festivalu Piano Days bude součástí mezinárodního kvarteta španělského kytaristy Alberta Vily.

17.4. bude po sólovém vystoupení Vítka Křišťana koncertovat Gerald Clayton Trio. Clayton za pouhých osm let v roli kapelníka vydal tři výtečná autorská alba. Jinak spolupracoval jako sideman s takovými osobnostmi jazzového nebe, jako třeba Roy Hargrove, Diane Krall, Clark Terry či Al Foster.

Další den, 18.4., se po triu Martina Brunnera  představí vskutku špičková americká formace, Aaron Goldberg Trio. Již 15 let Goldberg udivuje jazzové fajnšmekry svým klavírním uměním a hrál s kdekým. Ovšem jeho vlastní trio s fenomenální rytmikou, tvořenou kontrabasistou Reubenem Rogersem a bubeníkem Ericem Harlandem, reprezentuje tu nejvyšší kvalitu klavírní triové hry vůbec. Jeho nedávné album „Now“ (Sunnyside Records) to opět dokazuje.

Poslední, čtvrtý den (19.4.) vystoupí Jiří Levíček Trio a poté Kevin Hays Trio. Pianista Hays vydal v loňském roce znamenité, v pořadí již šestnácté autorské album „New Day“ (Sunnyside Records), v minulosti spolupracoval s Bennym Golsonem, Johnem Scofieldem, Bradem Mehldauem, Kurtem Rosenwinkelem, Ronem McClurem, Joshuou Redmanem, Chrisem Potterem atd. V pražském Jazz Docku bude jeho trio tvořit česko-slovenská rytmika: bubeník Marián Ševčík a kontrabasista Jaromír Honzák.

Veškeré doplňující informace najdete na webu  http://www.jazzdock.cz/cs/program