Alice DiMicele a její plavání v pestrých žánrových vodách

Alice DiMicele a její plavání v pestrých žánrových vodách

zvuk
hudební úroveň
obal desky
4.3

První album („Make A Change“) natočila již v roce 1988, nyní vydala na vlastním labelu Alice Otter Music již třinácté autorské album. Přesto je u nás zcela neznámá, ačkoli se řadí k nejznámějším americkým písničkářkám současnosti. Řeč je o představitelce tzv.groove folk, respektive akustického soulu, jejíž jméno je ALICE DiMICELE. A její nové album se zove „SWIM“.

Alice DiMicele se narodila v roce 1965 ve městě Elizabeth (New Jersey), od svých 21 let žije v Ashlandu (Oregon). V její písničkové tvorbě se odráží všechny neuralgické body novodobé americké společnosti, včetně protiválečné tématiky, životního prostředí, sociální a genderové problematiky. Staví se tak po boku slavnějších písničkářek, jakými byly a jsou Joan Baez, Janis Ian, Buffy Sainte-Marie, Bonnie Raitt či Laura Nyro.

a0580835298_10Letošní kolekci deseti autorských písní natočila Alice s plejádou vynikajících instrumentalistů. Nejdůležitější postavou je mezi nimi bezesporu Jeff Pevar, kytarista, také hráč na dobro a lap steel – ten doprovázel třeba i Raye Charlese a Rickie Lee Jones a šéfuje kapele Jazz Is Dead (což je jakýsi Grateful Dead Tribute Band). Na sedmi písních tvrdí rytmiku Damian Erskine (bass) a bubeník Reinhardt Melz, oba z kapely Gino Vannelli Band. Slyšet je zde také pianista Bill Payne (ex-Little Feat, J.J.Cale, Emmylou Harris), varhaník Skip Edwards (Walter Trout, Dwight Yoakam), houslista Darol Anger (Turtle Island String Quartet), banjista Andy Thorn (Leftover Salmon), vibrafonista Thomas Mackay, violistka Crystal Reeves, trumpetista Mikey Stevens, mandolinista Stevie James Wright (X-Angels) a další muzikanti napříč žánry (folk, country, funk, soul, jazz, blues, rock, klasická hudba). Album bylo nahráno v domácím studiu Atpacifica na ranči v oregonském Williams, které v roce 1970 nechal postavit slavný rocker Steve Miller. Nahrával a mixoval pak Dennis Dragon, ostřílený ze spolupráce třeba s Johnnym Riversem, Grateful Dead a Carole King.

"He's Gone" Alice DiMicele Band - DeadCoversProject 2015

Album působí sice pestře, ale sevřeně, což se hned tak každému nepodaří. Country-rockem jsou sycené písně „Soul Fly Free“ (úvodní, s výrazným varhanním a steel-kytarovým zvukem), „Old Life Back“ (s banjem) a „When Jane Rides Scout“ (s říznými dechy a sólem trubky). Akustickým folkem jsou zabarveny baladické songy „If I Could Move the World“ (více než šestiminutový track, zároveň značně najazzlý), „Schoolhouse“ a „This Love“ (zde má Alice níže posazený hlas, evokující výraz Tanity Tikaram). Více do countryového hávu jsou zabaleny svižné písně „Open Road“ (navíc s bluegrassovými prvky) a závěrečná „Ripple“. Naopak blues-rockový říz zdobí titulní „Swim“ s varhanním sólem a hbitými dechy, inklinujícími spíše k jazz-rocku. Vokálně nejemotivněji se jeví být pak track č.5 – soulem obohacená píseň „Inside“, podkreslená violou a křídlovkou. Summa summarum: výtečné písničkové album umělkyně, která by neměla zůstat stranou pozornosti našich promotérů…

Alice DiMicele "Swim" (Official Music Video)