Představujeme 24. ročník jazzového festivalu LOTOS Bielska Zadymka Jazzowa!

Představujeme 24. ročník jazzového festivalu LOTOS Bielska Zadymka Jazzowa!

LOTOS Bielska Zadymka Jazzowa je jedním z nejvýznamnějších polských jazzových festivalů, který se již 24 let nepřetržitě koná v Bielsku-Białé a v poslední době také v Katovicích a Zabrze. Je to jedna z nejznámějších polských jazzových akcí v zahraničí. Díky četným přenosům a reprízám koncertů, které realizují evropské stanice věnované kultuře, Arte a Mezzo television, oslovuje více než 50 milionů diváků po celém světě.

24. ročník jazzového festivalu LOTOS Bielska Zadymka Jazzowa měl své první, letošní pokračování 4. března, kdy v novém bělském sále Cavatina vystoupil Brad Mehldau s Filharmonií Brno. Druhá část festivalu se uskuteční v červnu. První dva dny jsou naplánovány v Katovicích a Zabrze.

20. června se v koncertní síni Radia Katowice uskuteční finále soutěže Zadymkowe a večer v rámci cyklu „Slezsko shora dolů“ diváky sveze důlní vozík 320 metrů pod zem, kde se ve výzkumné komoře K8 uskuteční koncert skupiny Błoto.
21. června nejprve pozveme diváky na předpremiérovou projekci filmu „Jazz Outsider“ režiséra Janusze Majewského do katovického kina Rialto. V koncertním sále Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu pak SFJAZZ Collective představí svůj nejnovější program „New Works Reflecting The Moment“. Hudebním ředitelem projektu je saxofonista Chris Potter a spolu s ním hrají mimo jiné David Sánchez a Gretchen Parlato.

Zadymka se 22. června vrátí do Bielska-Bialé. Večer Zadymky v Cavatina Hall zahájí Marilyn Mazur, která představí svou „Shamanii“ – program vytvořený se skupinou respektovaných umělkyň z dánské, švédské a norské avantgardní scény. Ve druhé části večera se na jevišti představí muži. Power Of The Horns, jazzová superskupina složená z předních polských hudebníků střední generace v čele s Piotrem Damasiewiczem, představí materiál z alba „Polska“.

O svatojánské noci 23. června si diváci užijí další výlet z cyklu „Slezsko shora dolů“, tentokrát lanovkou na horu Szyndzielnia, kde Hizbut Jamm a Rodziewicz Quintet zahrají v přístřešku ve výšce 1000 metrů nad mořem.

24. června zahájí festivalovou open-air Scénu na Rynku Big Band komplexu Státní hudební školy Bielsko-Biała a v sále Cavatina představí svůj nejnovější projekt akustické trio kytarového virtuosa Ala Di Meoly. Na další část večera vás pořadatelé zvou do klubu Klimat, kde vás v osvědčeném složení Okolic Jazzu, polských Nervy a francouzských Electro Deluxe pozvou k zábavě s živou směsí groove heavy jazzu, funku a hip-hopu.

Oficiální premiéra alba „Depressed Lady“, které Mary Rumi a Jacek Namysłowski věnovali svému otci, se uskuteční 25. června během polského jazzového galavečera. Během koncertu bude rodině předána cena Jazz Angel, kterou pořadatelé předali Zbigniewu Namysłowskému před umělcovou smrtí. Velkou událostí festivalu bude koncert legend afrokubánského jazzu – Chucho Valdese a Paquita D’Rivery. Večer bude hudební atmosféra pokračovat v podání CUBAns reUNION, reprezentace „polských“ Kubánců v čele s Josém Torresem a Reyem Ceballem.
V neděli 26. června festival zakončí New Orleans Parade, který bude pochodovat od radnice k bělskému jazzovému rondelu a dále na Tržní náměstí, kde vystoupí skupina City Bum Bum & Friends v africké show.

Bylo by obtížné vyjmenovat všechna ocenění a vyznamenání, která hvězdy letošního festivalu získaly, ale za zmínku stojí počet nejprestižnějších cen Grammy a získaných nominací: Chucho Valdes – 7 cen a 12 nominací; Paquito D’Rivera – 5 cen a 15 nominací; Brad Mehldau – 1 cena a 11 nominací; Chris Potter – 1 cena a 9 nominací; David Sanchez – 1 cena a 6 nominací; Al. Di Meola – 1 cena a 1 nominace; Gretchen Parlato – 2 nominace.

Představujeme 24. ročník jazzového festivalu LOTOS Bielska Zadymka Jazzowa!

Letošní ročník festivalu Zadymka zahrnuje dvacet akcí ve třech městech. Většina festivalu se tradičně koná v Bielsku-Białé. Na koncerty, projekce, výstavy a happeningy pozveme diváky do koncertních sálů, klubů, kin, atraktivních turistických míst našeho regionu a na volné prostranství města Bielsko-Biała.

Komletní informace o festivalu a možnost zakoupit vstupenky naleznete na oficiálním webu festivalu.