Cotatcha Orchestra prokázal skvělou formu v Přerově

Cotatcha Orchestra prokázal skvělou formu v Přerově

38. Československý jazzový festival, Městský dům Přerov, sobota 23. října 2021

Finálový večer letošního přerovského festivalu rozehrál znamenitě brněnský big band Cotatcha Orchestra. Sice v pozměněné sestavě kvůli covidovým problémům některých stálých členů, přesto Cotatcha Orchestra perfektně interpretoval většinu skladeb z jejich vysoce uznávaného CD, originálního projektu Bigbandová elektronika. Vedle výborných sólových partů kapelníka Jiřího Kotači na trubku a jeho bratra Marka Kotači na alt saxofon, bubeníka Kamila Slezáka a dalších členů orchestru oceňovalo přerovské publikum přínos rodáka, pianisty Martina Konvičky, který je autorem řady skladeb z tohoto projektu.

Výborný začátek posledního festivalového večera.

Kolega Michal Kratochvíl se finálového večera nemohl zúčastnil kvůli neodkladné potřebě sledovat jediný koncert Tigrana Hamasyana v Praze, proto jeho komentáře v tomto reportu nenajdete.

Kvartet saxofonisty, klarinetisty a skladatele Luboše Soukupa ve složení Luboš Soukup – saxofony, Vít Křišťan – klávesy, Tomáš Baroš – basa, Marek Urbánek – bicí byl na přerovském jazzfestu rozšířen o speciálního hosta Davida Dorůžku – kytara. Sofistikovaný moderní jazz umocnila perfektní instrumentální sóla i dueta vyzrálých muzikantů. Výrazný hudební zážitek pro všechny hudebně vnímavé diváky.

Jaká škoda, že ve finále letošního přerovského festivalu bohužel nemohla vystoupit mladá americká zpěvačka Jazzmeia Horn, která se umístila na druhém místě v žebříčku jazzových zpěvaček letošní 69. prestižní soutěže jazzových kritiků 2021, který vydává nejuznávanější americký jazzový časopis DOWNBEAT. Jazzmeia zrušila v září nečekaně celé evropské turné, proto pořadatelé museli narychlo najít náhradníka v podobě amerického trumpetisty a klávesisty Philipa Lassitera s jeho aktuálním projektem Live to Love.

Jeho Band v sestavě Philip Lassiter – trumpeta, klávesy, zpěv, Tanya Michel – zpěv, Jim Grandcamp – kytara, Kevin Jube – klávesy, Hadrien Feraud – basová kytara, Jon Grandcamp – bicí, spustil ohlášenou fúzi funku, jazzu, gospelu, soulu, karibských rytmů, … Nutno dodat, že poněkud jednotvárnou a bez větší nápaditosti. Zábavná zpěvačka Tanya Michel sice přitahovala svým vysoce temperamentním hlasem a tancem, přesto celkový dojem z průměrnosti nepozvedla. Omlouvám se, jejich vystoupení jsem nedokázal sledovat do konce.

 

Ještě že na afterparty po posledním koncertu rozjel AghaRTA Old Stars Band v čele s výborným holandským saxofonistou Cyrillem Oswaldem, posílený o ostravského klávesistu Borise Urbánka nesmrtelnou Mercy, Mercy, Mercy a řadu dalších ověřených jazzových hitů.

Celkově 38. Československý jazzový festival v Přerově dopadl v aktuální nejisté době velmi úspěšně i přes řadu problémů vlivem další vlny covidové nákazy. Dva jasné vrcholy světové úrovně Candy Dulfer a Mike Stern / Bill Evans Band doplnily špičkoví čeští a slovenští muzikanti. Společně připravili čtyři podařené a pestré večery muzikoterapie, kterou v současné době všichni tak potřebujeme.