Rachot na květen – Malika Tirolien, Jones Jones a RuinsZu
Malika Tirolien, foto: Barka Fabiánová

Rachot na květen – Malika Tirolien, Jones Jones a RuinsZu

Malika Tirolien

Karibské kořeny s afro-funkovou energií / zpěvačka Snarky Puppy a Bokanté se svou skupinou
20. 5., Palác Akropolis 19:30

Z karibského ostrova Guadeloupe, který leží nedaleko Porto Rica, pochází zpěvačka Malika Tirolien. Svět ji zná z nahrávek se skupinami Snarky Puppy a Bokanté. Vedle toho zpěvačka vede neméně zajímavý sólový projekt, pohybující se na pomezí R&B, nu-soulu, funku a hip hopu, se kterým vystoupila roku 2022 v Praze před Snarky Puppy v rámci festivalu Sounds of Prague. V Paláci Akropolis představí své poslední album Higher s nominacemi na Grammy v několika kategoriích. To je druhým dílem tetralogie, založené na živlech, věnované VZDUCHU, první díl byl o ZEMI. Její majestátní hlas má neuvěřitelný rozsah, vřelý tón a fascinující kontrolu. 

Jones Jones – Larry Ochs, Vladimir Tarasov, Mark Dresser (USA, Rusko)

Spojení velikánů nové hudby
22. 5.,  Punctum 20:00

Tři veteráni nové a improvizované hudby – VLADIMIR TARASOV – LARRY OCHS – MARK DRESSER – vytvořili před více než 15 lety trio Jones Jones: ucelený koncept, v němž mikroskopické detaily umocňují rozvíjející se příběhy. Poprvé trio vystoupilo v roce 2006 a tím odstartovalo dlouholeté zvukové objevování tří geniálních hudebníků s neobyčejnou schopností naslouchat a reagovat.

RuinsZu (Japonsko, Itálie)

Spojení legend západní a japonské hlukové avantgardy 
23. 5., Palác Akropolis 19:30

Projekt RuinsZu tvoří jádro skupiny Zu basista Massimo Pupillo a saxofonista Luca T. Mai společně s bubeníkem Tatsuyou Yoshidou, který vystupuje pod názvem Ruins Alone. Repertoár RuinsZu tvoří jak skladby Zu a Ruins v nových aranžích, tak skladby nové.

Skupina Zu vznikla v Ostii, západně od Říma roku 1997, a je pověstná širokou syntézou avantgardních žánrů. Zatímco jejich sestava je typická pro jazzovou kapelu, za tvrdý zvuk vděčí punk rocku a jejich tvorba vzdoruje snadné kategorizaci. V této souvislosti je zmiňován noise, math rock, industrial, avantgarda, drone i ambient. Díku svému zaměření našla desítky spřízněných muzikantů v kapelách jako Einsturzende Neubauten, Sonic Youth, Can, The Stooges, The Ex, či sólistů jako Mike Patton, Ken Vandermark nebo Mats Gustavsson, s nimiž během posledních dvou dekád spolupracovala. Posledním, a tedy současným pokračováním této mozaiky, je italsko-japonská sestava RuinsZu, kterou můžeme brát i jako vyvrcholení dlouhodobé výměny podnětů mezi Japonskem a Západem.